Večernji list: 31. 03. 2006.

Skandal: Hebrang otkriva kako je država izgubila kontrolu nad Plivom i smanjila udio na 18 %

Račanova vlada dug prebijala dionicama

Autor: DIANA GLAVINA

Farmaceutska kompanija Pliva ovih je dana u središtu zanimanja, i to zbog pokušaja i želje islandske tvrtke Actavis da je kupi. Premijer Ivo Sanader izjavio je da država neće prodati svojih 18,03 posto dionica zainteresiranoj kompaniji.

Međutim, kad je riječ o Plivi, to su i jedine premijerove ovlasti. U javnosti je, naime, ostalo nezamijećeno da je u vrijeme privatizacije Plive državi ostalo u vlasništvu i da je upravljala sa 25,5 posto Plivih dionica kako bi mogla utjecati na sve važne odluke, od prodaje, investicija i ostalog kompanije koja je od strateškog značenja za zemlju.

Izgubljeno 40 milijuna

Među ostalim, vlasnik kontrolnog paketa ima pravo staviti veto na strateške odluke. Ovih je dana otkriveno gdje se i kako istopilo 7,5 posto vlasništva države u Plivi. Na to je javno, u saborskoj raspravi, upozorio dr. Andrija Hebrang, ocijenivši to kao nezakonitu transakciju Plivinim dionicama i kao jednu od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj.Kolacijska je vlada 11. prosinca 2001. odlučila određeni dug za lijekove pokriti upravo Plivinim dionicama. I vratila ih je kompaniji. Hebrang se danas pita zbog čega su korištene upravo Plivine dionice, koje su baš u to vrijeme počele bilježiti rast.

Zašto država, da bi platila dug za lijekove, tada nije prodala neke druge dionice, koje za državu nemaju strateško značenje? pita se Hebrang.

Nema odluke Vijeća

Cijena po dionici 11. prosinca 2001. godine na burzi je iznosila 13,6, ali je već u ožujku 2002. godine njezina vrijednost porasla na 610 kuna.

Dakle, samo tri mjeseca poslije, prodajom istog postotka dionica, država je za njih mogla dobiti oko 40 milijuna dolara više. A to kazuje da su transferirane, odnosno prodane dionice podcijenjene i da je država u toj transakciji financijski oštećena. Oštećena je i u podjeli dividende. A prihodi Plive samo od azitromocina od 2001. do 2004. godine iznosile su 1,5 milijardi dolara kaže Hebrang. Smatra da je Račanova vlada imala cilj i namjeru razvlastiti državu kontrolnog paketa dionica Plive.

K tome, u HZZO-u ne postoji odluka njena Upravnog vijeća da se dionice iz HZZO-a prenesu u Plivu tvrdi Hebrang, što je, kaže, nezakonito. A time što je izgubila kontrolni paket, država nema nikakve mogućnosti utjecaja na strateške odluke kompanije.

Tko još vjeruje Hebrangu

Ti si čovjek koji je cijeloj Hrvatskoj obznanio da ima običaj ponekad ne govoriti istinu. Tko da ti onda vjeruje kada govoriš ovakve stvari bila je prva reakcija Slavka Linića, potpredsjednika u Račanovoj Vladi, na optužbe koje je na račun SDP-a iznio Andrija Hebrang. Linić je naglasio da je upravo Andrija Hebrang bio ministar zdravstva u Vladi koja nije plaćala svoje obveze, zbog čega je unutarnji dug gotovo do kraja uništio hrvatsko gospodarstvo. Kad već ne govori istinu, neka još malo dopuni priču. Neka kaže gdje je taj novac koji je uzeo Slavko Linić ili SDP za tu priču oko PlivenTo je sve što se na Hebrangove neistine ima re?i. (J. P.)