Vjesnik: 31. 03. 2006.

Podmetanja

DUBRAVKO GRAKALIĆ

Trebalo je samo nekoliko mjeseci da se pregovori s EU-om prometnu u poligon za stranačke obračune. Sukob Gvozdena Flege, SDP-ovca i bivšeg ministra znanosti u Račanovoj vladi, s ostalim članovima pregovaračke skupine za obrazovanje, čiji je član od početka, pokazuje da su neki spremni držati figu u džepu i dvojbenim podacima dovoditi u pitanje naše pozicije u pregovorima. Flegu je demantirao voditelj pregovaračke skupine Pero Lučin i to podacima koje je sam Flego napisao 2002., kad je bio ministar. Iz toga je jasno da nije riječ o »iskrenosti« prema EU i »europskom načinu« ponašanja, što sad sugerira Flego, nego o podmetanju koje je SDP-u potrebno da bi povratio izgubljeni rejting i pokazao da bar nešto rade.

U trenutku lokalnih izbora u nekim gradovima, u kojima sudjeluju Račanovi suradnici, SDP-ovci na svaki način pokušavaju kompromitirati Vladu. Prošlog su tjedna osporavali politiku informatičkog preporoda zemlje, sad pregovore u kojima sudjeluju. Istodobno, predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Ivica Račan razmišlja o ostavci, da bi bacio sjenu na posao koji je u najvećem nacionalnom interesu. Interesi SDP-a njegovim su čelnicima važniji od nacionalnih, diskvalifikacija političkog suparnika jedini je posao kojim se neki političari u nas znaju baviti. Iz istih se razloga razglaba o korupciji, koja je za prethodne vlade mogla biti samo veća. Ali, korupcija je ispit na kome se pada pri pristupanju EU. Iznese li se dovoljno »činjenica«, usporavanje pristupa može se prikazati kao poraz HDZ-a.

Flegine primjedbe došle su u trenutku kad EU preispituje politiku proširenja. Uoči summita u lipnju, Hrvatskoj nije u interesu da iznutra minira pregovore i prikazuje se nevjerodostojnom. Nažalost, to je u interesu nekih stranaka kojima je njihova pozicija važnija od nacionalnog uspjeha.