Večernji list: 31. 03. 2006.

HAAŠKA PRAVDA Svađa obrane i tužitelja uoči početka suđenja šestorici Hrvata iz BiH sljedeći mjesec

Sudac: Kraj procesa nećemo dočekati živi

Autor: Goran Jungvirth | Haag

Svađa između braniteljskog tima šestorice bosanskih Hrvata i tužitelja obilježila je statusnu konferenciju kojoj je cilj pripremiti skori početak suđenja, koji se očekuje sljedeći mjesec. Naime, uoči početka suđenja predraspravni sudac Jean-Claude Antonetti upozorio je na potrebu da suđenje šestorici optuženih Hrvata završi do kraja 2008. Vijeće sigurnosti UN-a do tada je Tribunalu dalo rok da završi sve prvostupanjske procese.

Koliko bi najveće haaško suđenje moglo potrajati? Sudac Antonetti pretpostavlja čak 18 godina bude li se proces vodio kao dosad. Spomenut je primjer Slobodana Miloševića čije je suđenje trajalo gotovo četiri godine, a prema prvim procjenama, proces je trebao biti završen za 14 mjeseci.

Poticanje suradnje

Do tada većina nas neće biti živa konstatirao je sudac kako bi ponukao obranu i optužbu na bolju suradnju u pripremi i vođenju suđenja. Sudac je pozvao glavnu tužiteljicu Carlu del Ponte da idući mjesec dođe i predloži kako bi moglo završiti ovo megasuđenje do 2008., što je ona obećala pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku, s obzirom na to da njezin tužitelj u ovom slučaju "želi nešto drugo". Pod "nečim drugim" sudac je mislio na 400 svjedoka i 10.000 dokumenata koje je tužitelj Kenneth Scott predložio kako bi dokazao svoj slučaj o "udruženom zločinačkom pothvatu" s ciljem istjerivanja Muslimana iz samoproglašene Herceg Bosne.

Bivši čelnici Herceg Bosne, premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Čorić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković te šef Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić, optuženi su u 27 točaka za ratne zločine nad Bošnjacima 1993./94. godine. Svi su se u travnju 2004. dobrovoljno predali ICTY-ju, izjasnili se da nisu krivi i sada na privremenoj slobodi čekaju početak suđenja. Suđenje je trebalo početi prošle godine, no sudac Antonetti odgađao ga je upravo zbog "mora dokumenata" i nepreglednosti činjenica.

Obrana komplicira!

Politička odluka Vijeća sigurnosti važna je za način i organizaciju rada ovog suda. Ali ta politička odluka ne bi trebala utjecati na rad u ovoj sudnici upozorila je Petkovićeva braniteljica Vesna Alaburić, uz napomenu da bi "jedina briga trebala biti pravedno suđenje". Prema odluci Vijeća sigurnosti, tužiteljstvu bi se dala godina za iznošenje optužbi, dok bi se svim timovima obrane dalo isto to vrijeme za obranu šestorice optuženih. Tužitelj Kenneth Scott optužio je pak obranu da ne želi raditi učinkovito. Obrana komplicira i odugovlači kako biste vi (sudac) prekinuli iznošenje dokaza optužbe izjavio je Scott. Sada ćemo se svi smiriti rekao je sudac i dodao da ne može sada donijeti konačnu odluku o trajanju slučaja. Na Carli del Ponte je da nam odgovori koliko bi ovaj postupak trebao trajati, jednu godinu, dvije, tri ili 18 godina zaključio je sudac Antonetti.