Vjesnik: 31. 03. 2006.

Europski pučani rezolucijom podržali Hrvatsku

U četvrtak je u Rimu jednoglasno prihvaćena rezolucija o Hrvatskoj, u kojoj se kaže da nakon završetka pregovora Hrvatska treba postati punopravna članica EU-a

RIM (Od Vjesnikova izvjestitelja) - Premijer Ivo Sanader u četvrtak je za vrijeme posjete papi Benediktu XVI. i kratkog razgovora s njim uputio službeni poziv da Papa posjeti Hrvatsku, što je Sveti Otac sa zadovoljstvom prihvatio.

Premijer Sanader i ministar kulture Božo Biškupić bili su zajedno s čelnicima Europske pučke stranke u posjeti papi Benediktu, koji je uputio apel »kršćanskim političarima da brinu o čovjeku s pažnjom«.

»Imao sam prigodu nekoliko minuta razgovarati sa Svetim Ocem. Rekao sam mu da bi nam bila želja da dođe posjetiti Hrvatsku, a Papa je pozitivno odgovorio i imao sam dojam da mu je bilo drago, iako naravno nije bilo govora o konkretnim datumima. Rekao mi je da je već dva puta bio kao kardinal u Zagrebu i da mu je drago što Hrvatska napreduje,« kazao je premijer.

Papa se zauzeo da političari »bez straha i s poštovanjem« štite vrijednosti kao što su obrana života i vrijednosti obitelji, a da imaju jasan stav kada je riječ o abortusu i začeću i da budu energično protiv zajednica koje Crkva ne odobrava. Papa je rekao da je ovo vrijeme kada treba odbaciti formalnosti i da treba razgovarati o srži, a da političari trebaju govoriti o pravim vrijednostima koje treba obraniti.

Papa Benedikt XVI. i čelnici europskih pučana razgovarali su i o problemima sekularizacije Europe, te o političkim prilikama u Europi.

Na političkom birou Europske pučke stranke u četvrtak je jednoglasno prihvaćena rezolucija o Hrvatskoj, u kojoj se kaže da nakon završetka pregovora Hrvatska treba postati punopravna članica Europske unije.

»Riječ je o hitnoj rezoluciji što je instrument koji se koristi samo u izuzetnim prilikama i zadovoljan sam što je prošla. U petak će se na kongresu Europske pučke stranke glasovati o rezoluciji i ako prođe to znači da sve europske pučke stranke ubuduće ne bi postavljale upitno punopravno članstvo Hrvatske u EU«, kazao je Sanader uoči početka kongresa Europske pučke stranke u Rimu.

»U rezoluciji se govori i da svaku zemlju treba tretirati individualno i nama je važno, uz svo dužno poštovanje prema našim prijateljima u Turskoj, da Hrvatska ne treba čekati Tursku i da se pregovori moraju voditi bez obzira na Tursku«, kazao je Sanader.Premijer Ivo Sanader obratio se na kongresu Europske pučke stranke u terminu koji su dobili premijeri čije su zemlje već članice Europske unije.

»To je znak da se Hrvatsku uzima ozbiljno i iznimno sam počašćen što je i moj govor stavljen u terminu kada govore premijeri čije su zemlje u EU, a u petak će govoriti premijeri čije zemlje tek očekuju članstvo. To je priznanje i Hrvatskoj«, kazao je Sanader.

Obraćajući se kongresu Europske pučke stranke Sanader je kazao da su ambicije Hrvatske što prije ući u punopravno članstvo i da će naša zemlja biti spremna kada završi pregovore postati članicom EU-a. »Dok jugoistok Europe nije uključen u europsku obitelj, Europa neće biti potpuno ujedinjena. Snaga i uloga Hrvatske je u tom dijelu Europe od velike koristi Uniji«, rekao je, uz konstataciju da je Hrvatska važan faktor stabilnosti i most između Europe i njenog jugoistoka. Sanader je kazao da je Hrvatska svjesna hitnosti političke akcije u Europi koja se suočava s problemima, ali »ne poznajemo niti jednog pesimista koji je ostvario svoj ciljeve«.

Susret s Koštunicom

Uoči početka Kongresa Europske pučke stranke Ivo Sanader susreo se sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom. Razgovarali su o stanju u regiji i predstojećim važnim događajima, poput summita Cefte, ali i referenduma u Crnoj Gori i rješenja statusa Kosova. Sanader i Koštunica dogovorili su da hrvatski premijer na ljeto posjeti Beograd.

Jurica Körbler