Glas Istre: 31. 03. 2006.

MMF POHVALIO VLADU, ALI I UPOZORIO NA VISOK VANJSKI DUG I NERIJEŠENO PITANJE DRŽAVNIH GUBITAŠA

MMF: Hrvatska mora ubrzati privatizaciju

Napredak u području privatizacije i restrukturiranja gubitaša u vlasništvu države dosad je bio spor, upozoravaju iz MMF-a. Postojeći stand by aranžman produljen je do 15. studenoga ove godine

ZAGREB - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda produljio je Hrvatskoj, na Vladin zahtjev, postojeći stand by aranžman do 15. studenoga. Priopćio je to jučer stalni predstavnik MMF-a u Hrvatskoj Athanasios Vamvakidis uz napomenu da je Izvršni odbor zaključio kako je Hrvatska postigla značajan napredak u provedbi mjera dogovorenih stand-by aranžmanom.

U Vamvakidisevom priopćenju navodi se da je Vlada u protekle dvije godine smanjila manjak opće države, poboljšala fiskalnu transparentnost, smanjila kvazifiskalne aktivnosti i poduzela korake kako bi poboljšala nadzor nad financijskim sektorom. Gospodarska i fiskalna kretanja u Hrvatskoj pozitivno je ocijenila i prva zamjenica direktora MMF-a Anne Krueger.

Impresivne fiskalne prilagodbe

- Hrvatsko gospodarstvo bilježi stalan rast, vanjska izloženost je smanjena, inflacija ostaje niska, a napreduje se s ključnim strukturalnim reformama. Ovi dobri rezultati podržani su impresivnim kombiniranim fiskalnim prilagodbama postignutim kroz smanjenje potrošnje, kazala je Krueger.

Ona je upozorila i na to da je hrvatski vanjski dug i dalje visok te da su veće pozajmice hrvatskog privatnog sektora dovele do toga da u 2005. godini neznatno poraste razmjer vanjskog duga prema BDP-u, iako slabijim tempom nego ranijih godina.

Iz MMF-a Vladu upozoravaju i na neobavljeni dio posla, zbog čega sadašnji aranžman i nije zaključen nego je produljen. Vamvakidis zaključuje kako je Vladin zahtjev za produljenjem aranžmana signal da je ona spremna nadovezati se na postignuti napredak i tako ubrzati gospodarske reforme.

Spriječiti »pregrijavanje« gospodarstva

Vlada će prvenstveno morati riješiti pitanje velikih državnih gubitaša, kao što su brodogradnja i željezare, te ubrzati privatizaciju, jer je prema MMF-u napredak u tom području dosad bio spor.

Zato Vladi iz MMF-a sugeriraju da iskoristi aktualni brzi gospodarski rast i poduzme mjere koje će spriječiti »pregrijavanje« gospodarstva, pokrene reforme usmjerene na restrukturiranje gubitaša u vlasništvu države. Hrvatskoj će biti potrebne daljnje mjere, smatra i Anne Krueger, kako bi održala korak s drugim srednjoeuropskim zemljama i utrla put ka konačnom članstvu u EU-u.

Ako zaključi sadašnji produženi stand by aranžman, što bi po riječima ministra Ivana Šukera moglo biti u listopadu ili studenome, sljedeći sporazum Hrvatske s MMF-om bit će sigurno nešto »labaviji«, ali će ga Vlada vjerojatno sklopiti jer na taj način će i EU imati uvid u ono što se događa u hrvatskoj fiskalnoj politici, mada će i sama preko Pretpristupnog ekonomskog programa sve više kontrolirati Hrvatsku. Treća revizija aranžmana bit će provedena ovog ljeta, najavio je stalni predstavnik MMF-a u Hrvatskoj.

J. MARIĆ

Šuker zadovoljan ocjenama

Ministar financija Ivan Šuker zadovoljan je ocjenama MMF-a, iako sadašnji aranžman nije zaključen nego produžen, ali na Vladin zahtjev. On ističe da bez ustroja Državne riznice ne bi uspjeli napraviti prilagodbu, a napominje i da pozitivna ocjena ne treba čuditi s obzirom da je rast gospodarstva u prošloj godini bio 4,3 posto, da industrijska proizvodnja raste više od pet posto, te da se svi pozitivni trendovi nastavljaju.