Večernji list: 31. 03. 2006.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn s premijerom Adnanom Terzićem

Otkrit ćemo pomagače Karadžića i Mladića

Autor: Stojan De Prato

Bosna i Hercegovina je "ušla u opasnu zonu" glede suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), upozorio je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn premijera BiH Adnana Terzića tijekom njihovih jučerašnjih razgovora u Bruxellesu. Ako se puna suradnja s ICTY-jem ne postigne, napomenuo je Rehn posebno apostrofiravši Republiku Srpsku, moglo bi se "omesti" pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je "kritičan uvjet" za zaključenje tih pregovora, naglasio je Rehn. - Očekujemo da BiH, svi funkcionalni i zemljopisni dijelovi zemlje, čitava državna uprava, sigurnosne i obaviještajne službe rade na postizanju pune suradnje s ICTY-jem rekao je europski povjerenik. Terzić je istaknuo da ni sam ne može biti zadovoljan suradnjom s ICTY-jem dok su Radovan Karadžić i Ratko Mladić na slobodi.

BiH napreduje

- Prema podatcima koje imamo, ni Karadžić ni Mladić nisu u BiH, ali jesu njihovi pomagači. Dužnost vlasti BiH, uključujući entitetske vlade i novooblikovanu vladu Republike Srpske, jest da presječe tu mrežu pomagača. Želim da BiH takvim djelovanjem dokaže punu suradnju s ICTY-jem izjavio je Terzić. Upozorio je, međutim, da su se "od 12 optuženika iz BiH koji su lani prebačeni u Den Haag, svi predali u Srbiji, a prebacile su ih ICTY-ju, preko Banje Luke, bosanskosrpske vlasti. Ako je do tada i bilo nekih nejasnoća, lani su sve maske pale". U "tehničkim" pregovorima o SSP-u BiH "zdravo i čvrsto" napreduje, rekao je Rehn, upozorivši da je "istovremeno za stvaran napredak neophodno vidjeti stvaran napredak u provedbi preobrazbe policije, kao i usvajanja i primjene zakona o javnim elektronskim medijima".

- To su bila dva posljednja uvjeta za početak pregovora o SSP-u, pa, naravno, očekujemo da se te preobrazbe i provedu napomenuo je Rehn. On je podsjetio da su ministri vanjskih poslova EU pred koji tjedan u Salzburgu "vrlo jasno rekli zemlje zapadnoga Balkana imaju konkretnu i opipljivu europsku perspektivu s konačnim ciljem članstva u EU kada svaka zemlja pojedinačno jednoga dana posve ispuni kriterije".

Terzić je "ohrabren Komisijinim potvrđivanjem svih dosadašnjih načela EK, bez obzira na disonantne tonove koji dopiru iz pojedinih država članica EU kad je u pitanju budućnost zemalja zapadnoga Balkana".

Lakši vizni režim

- U bliskoj smo povijesti doživjeli kataklizmu koju je među ostalim prouzročila i činjenica da zemlje članice imaju različite poglede na EU, na zemlje zapadnoga Balkana i na BiH. Tadašnju smo katastrofalnu pogrješku EU preživjeli, možda ćemo i sljedeću, no, hoće li doći i do pogrješke koju neće moći preživjeti Europa?

Zato potpuno podupiremo politiku EK i spremni smo ispuniti sve uvjete da, reformirajući svoje društvo, damo EK-u argumente da, kada razgovara sa zemljama članicama, može pokazati da podupire projekt koji je posve smislen - napomenuo je Terzić. Olakšanje viznoga režima s EU on pozdravlja, ali očekuje od EK "precizne standarde što zemlja treba ispuniti kak bi došla u položaj da se za nju vizni režim ukine".

Rehn se, prije no što ga danas poslije podne podne posjeti Carla del Ponte, ne želi izjašnjavati o suspenziji pregopvora o SSP-u sa SiCG, čija je iduća runda sazvana za 5. travnja. Terzić: Glede suradnje s ICTY-jem pogotovo nisam zadovoljan suradnjom s vladom Srbije.