Jutarnji list: 05. 04. 2006.

Martens: HSS će morati započeti suradnju sa Sanaderom

Pišu: Nino Đula, Ana Plišić

ZAGREB - Wilfried Martens, nekadašnji belgijski premijer i dugogodišnji šef krovne stranke europskih konzervativaca, dobio je prošlog tjedna u Rimu novi mandat na čelu EPP-a. Neposredno nakon što je izabran došao je u Hrvatsku dati podršku Sanaderu na Saboru HDZ-a. Na kraju posjeta Hrvatskoj s Martensom smo razgovarali u hotelu Sheraton u Zagrebu.

• S obzirom na inicijative u Europskom parlamentu da se proces proširenja zaustavi zbog ‘apsorpcijskih problema’ Unije, mislite li da bi on zaista mogao biti prekinut nakon ulaska Rumunjske i Bugarske, ali prije ulaska Hrvatske?

- Ne.

• Ali, recimo, najvažniji francuski političari javno govore da su protiv daljnjeg proširenja. Možete li objasniti svoj stav?

- Budući da radim u najvećoj političkoj obitelji u EU, ja znam i nijanse stavova nekih naših stranaka članica, šefova vlada i država. Prije svega, Hrvatska je europska zemlja. Drugo, ona ispunjava kriterije EU i napravila je veliki napredak do sada. Pitanje apsorpcije može biti problem samo za velike zemlje, ne za Hrvatsku. Tijekom izborne kampanje u Njemačkoj Angela Merkel predlagala je posebno partnerstvo za Tursku zbog problema apsorpcijskog kapaciteta Unije. No, to je izuzetno velika zemlja.

• Dakle, nema plana B za Hrvatsku?

- Ne, razvoj događaja je vrlo konkretan i pozitivan. Ne možete instumentalizirati kriterij apsorpcijskog kapaciteta u slučaju Hrvatske. Francuska ima principijelan stav. Nakon odbijanja Ustava EU na referendumu tamo vlada velika zabrinutost u vezi s proširenjem, pa su oni načelno stali na obrambenu poziciju. Ali oni negativni stav ne mogu zadržati kad je riječ o Hrvatskoj.

• Što još može učiniti EPP da osigura očekivano puno članstvo Hrvatske u Uniji?

- Mi smo najveća grupacija u Europskom parlamentu, imamo među sobom puno premijera, a i predsjednik Europske komisije član je EPP-a, prema tome naš utjecaj je važan. Mislimo da svaka zemlja kandidat mora biti vrednovana individualno. Mi smo za Hrvatsku.

• Koliko je zapravo važna rimska rezolucija EPP-a o Hrvatskoj?

- Izuzetno je važna. U sljedećim mjesecima i godinama ja mogu reći da je naš kongres odlučio da Hrvatska mora imati zajamčen ulazak u Europsku Uniju. To je sada službena pozicija EPP-a.

• Hoće li vaša jaka frakcija u Europskom parlamentu nastaviti s jednakim angažmanom zastupati Hrvatsku čak i ako socijaldemokrati pobijede na sljedećim izborima i zamijene Sanaderovu vladu?

- Odgovor je, naravno, da. Hrvatska ispunjava uvjete koje je postavila Europska Unija i to nema veze s političkom situacijom u vašoj zemlji. Ne činimo sve ovo zato što je naš prijatelj Ivo Sanader sada premijer. On je napravio fantastičan posao, Sanader je motor vaše zemlje. On je vrlo uvjerljiv premijer. Ali ni promjena političkih odnosa u Hrvatskoj ne bi promijenila naš stav. Mi branimo Hrvatsku. Hrvatska mora sudjelovati na izborima za Europski parlament 2009. godine. Taj konkretan datum ovisi o premijeru Sanaderu. Ako u tom razdoblju on ostane premijer, dakle u sljedeće tri godine, Hrvatska ima realnu perspektivu ući u Uniju 2009. godine i tada sudjelovati na izborima za Europski parlament.

• To bi značilo da samo Sanader može Hrvatsku uvesti u EU?

- U tako kratkom vremenu, da. Zbog njegova kredibiliteta i kontakata. On je u Hrvatskoj predstavnik najveće europske političke obitelji, EPP-a. Gospodin Račan nema te kvalitete da bi to mogao napraviti.

• Što zapravo mislite o bivšemu premijeru Račanu, poznajete li razdoblje njegova vladanja?

- Nikad ga nisam upoznao, znam o njemu samo iz medija. Ali kada je riječ o pitanjima Europske Unije, samo je jedan premijer u Hrvatskoj s kredibilitetom, to je Ivo Sanader. Sanader je taj koji igra ključnu ulogu za Hrvatsku.

• Vidite li ikakav napredak u politici HSS-a i HSP-a i hoćete li HSS-u unaprijediti stupanj članstva u EPP-u?

- Odgodili smo odluku o HSS-u. Jedno od pravila EPP-a je da stranke članice iz svake zemlje trebaju zajedno raditi. HDZ je pridruženi član. HSS je imao negativan stav o HDZ-u, moj je dojam da će oni to promijeniti. Jedan od uvjeta za HSS će biti odbacivanje negativnog stava prema HDZ-u. Oni moraju biti spremni raditi zajedno.

• Mislite li da bi HDZ, HSS i HSP trebali formirati koaliciju nakon sljedećih izbora u Hrvatskoj?

- Tražio sam od triju članica EPP-a u Sloveniji da osnuju vladajuću koaliciju nakon prošlih izbora. Ja ih na to ne mogu prisiliti, mogu to tražiti od njih i učiniti pritisak da tako i bude. Nadam se da će to s HSS-om ići u pozitivnom smjeru. To će, naime, biti vrlo važan faktor kad se bude odlučivalo o tome hoće li ih se podići u status pridruženog člana EPP-a.

• Kad bi u HDZ-ovu vladu 2007. godine ušao i HSP, bi li to bio problem za EPP, budući da je Europa bila protiv te koalicije prije tri godine?

- U slučaju Austrije gotovo su sve europske vlade donijele odluku koja je bila u suprotnosti s europskim Ustavom. Nisu smjeli uvesti političke sankcije Austriji zbog desničara Haidera. To je bilo ilegalno. Europska Unija može uvoditi sankcije samo u slučajevima da je ugrožen europski Ustav. No, politički, mi smo protiv ekstremno lijevih i ekstremno desnih stranaka i politika.

• Je li, dakle, HSP ekstremno desna stranka?

- Ne mogu to danas reći. Promatramo ih.

• Mogu li oni očekivati status promatrača u EPP-u u bližoj budućnosti?

- Čekamo u svibnju izvješće o stanju u Hrvatskoj vezano za HSS i HSP. Onda ćemo to raspraviti krajem lipnja.

Prvi put od Mesića čuo o korupciji u RH

• Je li EPP zadovoljan Sanaderovom vladom i njenim rezultatima do sada, ne samo u pitanjima oko EU, nego i postignućima u ekonomiji i drugim područjima iz unutarnje politike?

- Da, zadovoljni smo i njihovom gospodarskom i socijalnom politikom.

• Koje je njihovo najveće ekonomsko postignuće?

- Prva stvar kojoj se najviše divim je to kako je Sanader reformirao stranku. Što da vam kažem, to je jako važno. Reformirao je i stvari u gospodarstvu. Prihvatio je politiku slobodnog tržišta, ali sa socijalnom orijentacijom. Ali, zaista prihvatio.

• Mislite li da korupcija može postati problem za Hrvatsku tijekom pregovora, kao Rumunjskoj?

- Ne, ne možemo uspoređivati Hrvatsku s Rumunjskom. Vaš predsjednik, gospodin Mesić, rekao mi je u petak da se Hrvatska bori s korupcijom. Bila je to nova informacija za mene jer Hrvatska nema tu reputaciju, za razliku od Rumunjske ili Bugarske. Bio je to prvi put da čujem o korupciji u Hrvatskoj.