Novi list: 06. 04. 2006.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP 1861

Zašto je osječki gradonačelnik lažirao navodne susrete sa američkim političarima?

Đapić je krenuo dalje-neistinito je pokušao prikazati svoj dolazak k papi Benediktu XV, koji je naravno izmislio jer uopće nije bio primljen kod pape

Povodom svojeg boravka u SAD-u Đapić ponovno, ne zna se po koji puta do danas, širi neistine, obmanjuje i manipulira sa hrvatskom javnošću. Još se nije stišala afera sa njegovim neistinitim prikazivanjem i predstavljanjem u Izraelu, nakon čega su njegovi potencijalni partneri, gradonačelnici Ariela i Loda gg. Nachman i Regev, otkazali svaku suradnju sa Đapićem i sa gradom Osijekom, a Đapić je već krenuo dalje i neistinito pokušao prikazati svoj odlazak k papi Benediktu XVI u Vatikan sredinom ožujka kao službenu audijenciju, koju je naravno izmislio, jer uopće nije bio primljen kod pape, osim kao sudionik generalne audijenicije sa više od deset tisuća prisutnih na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Budući da mnogi mediji, naročito »Brisani prostor« Gorana Milića na HTV-u, površno, jednostrano i neistinito obavještavaju o Đapićevim aktivnostima (jer su ga neki od tih medija i pomogli proizvesti) na planu »zaborava« njegove crnokošuljaške prošlosti i sadašnjosti, krivotvorenja magisterija i nadasve, protuzakonitog stranačkog puča protiv Hrvatske stranke prava, koji je izveo u režiji i pod patronatom HDZ-a 1993. godine, Đapić je počeo plasirati sve veće neistine da bi prikrio dosadašnje debakle i autogolove na planu ušminkavanja sebe i preotetog HSP-a.

On do danas, neistinito prikazujući svoj jednotjedni boravak u Chicagu, New Yorku i nakratko u Washingtonu, uporno obmanjuje javnost da je bio u službenom posjetu gradonačelniku Chicaga Richardu Daleyu, kojeg nije niti vidio, a kamoli da je bio pozvan kod njega u službeni posjet. Naime, Đapića je pozvala kao govornika na svoju godišnjicu krovna HDZ-ova udruga u Chicagu, koja je tom prigodom organizirala svoj skup u znak potpore haškim optuženicima, a Đapić im je poslužio kao veza sa domovinom, jer nitko od HDZ-a danas ne bi na takvom skupu nastupio. To jest i razlog za »malu osvetu« ortodoksnih HDZ-ovaca iz Chicaga svojem današnjem šefu i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu.

Demanti američkog veleposlanstva

Đapić je pred odlazak u Chicago htio neistinito prikazati svoj boravak u SAD-u kao službeni posjet osječkog gradonačenika i predsjednika HSP-a, lansirajući grubu laž da ima susret sa visokim američkim dužnosnikom u State Departmentu Stephenom Rademakerom, zbog čega je i američko veleposlanstvo 03.ožujka 2006. izdalo demanti u kojem stoji da nitko od američkih vlasti nije Đapića pozvao u SAD kao i da se nitko iz State Deparmenta ili vlade nije i neće sa njim sastati.

Đapiću to nije bilo dosta, pa nakon dolaska u Chicago lansira neistine u hrvatskom tisku, da se je sastao sa nizom američkih kongresmena uključujući i čikaškog gradonačelnika, ali se je gotovo potajice, sastao samo sa nižim činovnicima u pojedinim uredima u Washingtonu.

Da stvar bude nevjerojatnija, Đapić je i njih pokušao prevariti i dovesti u zabludu snimkom nekakvog lažiranog video zapisa o njegovom HSP-u, pokušavajući lažno izgraditi sliku o sebi kao evropski i demokratski orjentiranom političaru.

Međutim, njegovi priželjkivani domaćini na Capitol Hillu savršeno su znali tko je Đapić i tko im dolazi nepozvan u goste, jer su upravo vodeći američki kongresmeni odavno pročitali čiji je Đapić igrač i dobro zapamtlili njegove nedemokratske, crnokošuljaške aktivnosti i stranački puč protiv legitimnog vodstva HSP radi čega su 1998. godine čak zahtjevali pritisak Bijele kuće protiv predsjednika Tuđmana da se prekine to bezakonje.

Medijska blokada Đapićevog posjeta

Snimanje video vrpci uz pomoć redatelja Sedlara i glumca Martina Sheena, na kojima se u potpunosti prešućuje prava istina o Đapiću i HSP-u, nije mu nimalo pomogla niti će pomoći da promjeni loši sliku o sebi, svojim nedjelima i svojim poslodavcima, bez obzira što su. za njegov posjet intenzivno hvatali veze čikaški HDZ-ovci iz Hrvatsko američke udruge. Činjenica je, da je posjet osječkog gradonačelnika bio potpuno medijski bojkotiran te o njemu i njegovoj posjeti nije izišao niti jedan članak u američkom tisku kao što nije objavljena niti jedna jedina vijest Hrvatske redakcije Glasa Amerike.

Koliko je Đapić izravni krivac za rušenje ugleda grada Osijeka u Americi, dokazuje i činjenica da je njegov prethodnik, bivši osječki gradonačelnik dr Zlatko Kramarić bio ne samo rado viđen gost u Washingtonu, već je dobio i prestižnu nagradu »A. Harriman« Nacionalnog demokratskog instituta u glavnom gradu SAD-a.

Očigledno, Đapić nije uspio obmanuti Amerikance (naročito ne jeftiniin, prozirnim i demagoškim pucnjem u prazno, kako bi tobože, on, potpisao članak 98. o neizručivanju Amerikanaca, »zaboravljajući« da to nisu mogli učniti niti njegovi pravi nalogodavci i gospodari iz HDZ-a) kao što mu se ranije izjalovila ista zla namjera sa Državom Izrael. Morati će se ubuduće okaniti svoje ohole , ćudi i namjera, da za potrebe svojeg pretencioznog ušminkavahja i zataškavanja svojih nedjela, čije posljedice su i danas sveprisutne, pokušava manipulirati sa predstavnicima odgovornih, utjecajnih i uglednih demokratskih država, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861.