Glas Istre: 27. 04. 2006.

PROCES PROTIV BOSANSKE ŠESTORICE NA HAAŠKOM SUDU POČEO JE KAO PROCES HRVATSKOJ POLITICI PREMA BOSNI I HERCEGOVINI

Suđenje Tuđmanu u odsutnosti

Tužitelj Kenneth Scott je optuženike tek usput spomenuo, kao puke izvršitelje u Tuđmanovom udruženom zločinačkom pothvatu kojim je osnovao Herceg-Bosnu da bi je pripojio Hrvatskoj i ponovno stvorio Banovinu Hrvatsku

DEN HAAG - »Vrijeme je da zgrabimo priliku i okupimo hrvatski narod u najširim mogućim granicama«, izgovorio je u svom uredu 27. prosinca 1991. Franjo Tuđman, a ponovio jučer tužitelj Kenneth Scott na početku suđenja šestorici čelnika hrvatske paradržave Herceg-Bosne i HVO-a. I nakon tog prvog Tuđmanovog citata Scott je pokojnog hrvatskog predsjednika u sljedećih nekoliko sati spomenuo i citirao više stotina puta, dok je Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Bruna Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića spomenuo jedva jednom ili dvaput, i to samo usput, kao puke izvršitelje i provoditelje u Tuđmanovom udruženom zločinačkom pothvatu kojim je hrvatski predsjednik osnovao Herceg-Bosnu da bi je pripojio Hrvatskoj i ponovno stvorio Banovinu Hrvatsku, odnosno Veliku Hrvatsku.

Scott je cijelo vrijeme govorio samo o onome što je Tuđman pisao i govorio do 1990. kao povjesničar, o njegovoj opsjednutosti ispravljanjem »neprirodnih hrvatskih granica«, a onda, nakon proglašavanja hrvatske nezavisnosti, o onome što je Tuđman govorio na brojnim sastancima, najviše s predstavnicima Hrvata, ali i s bosanskim Srbima i Slobodanom Miloševićem, s kojim je dogovarao podjelu Bosne. Kao što je poznato, Tuđman je sve svoje sastanke snimao, a danas su transkripti tih razgovora krunski dio optužbi protiv šestorice, a zapravo protiv Tuđmana i njegove politike prema BiH, koja je i optužena u ovom procesu.

Muslimani protjerani iz Stoca

Jedna žena, kazao je tužitelj nazvavši je Samira, u Stocu 4. kolovoza 1993. nije ništa znala o Tuđmanovim planovima.

- Toga dana njezin se svijet srušio: njezinog muža već su odveli, a ona je od vojnika HVO-a dobila pet minuta da pokupi stvari i s djecom napusti svoj dom. Odveli su je najprije u logor, a onda na područje pod muslimanskom kontrolom, uz pucnjeve, ispričao je Scott.

Do rujna te godine svi su Muslimani bili protjerani iz Stoca, a tužitelj je u toj bezumnosti i iracionalnosti ipak pronašao red, namjeru i svrhu. Pritom je opet citirao Tuđmana da on »dobro zna koliko je Stolac strateški važan«, da je bio dio hrvatske Banovine, a na primjedbu da u Stocu više nema Muslimana Tuđman je uzvratio: »Ja to sve dobro znam«.

»Ja to sve dobro znam«, ponovio je Scott dvaput istu Tuđmanovu rečenicu. Dakle, po tužiteljevoj verziji događaja, Tuđman je bio na vrhu zločinačkog udruženja koje je željelo uzeti »hrvatski dio BiH«, u granicama koje su se podudarale s Banovinom, a odmah ispod njega bili su Gojko Šušak, Janko Bobetko i drugi. Tuđman je mislio da će s Miloševićem riješiti problem raspada Jugoslavije i podijeliti BiH, bez opasnosti po Hrvatsku. Odmah po proglašenju nezavisnosti Tuđman je krenuo u ofenzivu da bi Hrvatska došla do »ostvarenja vjekovnog sna - jedinstvene hrvatske države«.

Tajni razgovori sa Srbima

I hrvatski glas za jedinstvenu BiH na referendumu tužitelj je objasnio kao hrvatski izbor jedinstvene BiH na putu prema odcjepljenju, radije nego život u Miloševićevoj Jugoslaviji.

Hrvatski su predstavnici s bosanskim Srbima tajno razgovarali u Grazu, a Tuđman je s bosanskim Srbinom Nikolom Koljevićem kasnije razgovarao o osnivanju agencije za razmjenu stanovništva jer se Tuđmanovi teritorijalni interesi u BiH nisu preklapali sa srpskima, osim minimalno. Međutim, jedini problem bio je što je samo 55 posto stanovništva na području samoproglašene Herceg-Bosne bilo hrvatsko, pa je Mate Boban iskazao ključnu sastavnicu provedbe plana s toliko nasilja u idućih nekoliko godina.

- Čišćenjem graničnog stanovništva doći ćemo do 65 posto, rekao je tada Boban.

Sukobe koji su uslijedili tužitelj je objasnio realizacijom plana etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva, a sve je počelo u Prozoru, koji je, kako je kazao tužitelj, najprije postao etnički čist. Muslimani su protjerani ili poslani u logore, a slično se dogodilo i u brojnim drugim mjestima.

Optužen i Mesić

Američki odvjetnik Michael Karnavas, branitelj Jadranka Prlića, ponovio je jučer da je u ovom procesu optužena Republika Hrvatska.

- Optuženi su Franjo Tuđman, Gojko Šušak, ali i sadašnji hrvatski predsjednik Stipe Mesić, koji je u tom razdoblju obnašao visoke funkcije i, po optužnici, bio član zločinačke organizacije, kao i čitava hrvatska Vlada, rekao je Karnavas kojem nije jasna sadašnja neaktivnost hrvatske Vlade u tom slučaju.

Danas će general Praljak svojom multimedijskom prezentacijom pokušati odgovoriti na teške optužbe haaškog tužiteljstva. Inače, Praljkova supruga Kaćuša Praljak prati suđenje s galerije zajedno s novinarima, iz prvog reda, u društvu hrvatskog časnika za vezu BiH s Haaškim sudom Goranom Mihaljevićem.

Denis ROMAC

Tužiteljstvo želi Manolića za svjedoka

Kako se neslužbeno doznaje, haaško tužiteljstvo još nije odlučilo hoće li kao svjedoka pozvati hrvatskog predsjednika Stipu Mesića, ali želi kao svjedoka optužbe vidjeti Josipa Manolića, koji je zajedno s Mesićem zbog sukoba s Tuđmanom oko Bosne otišao iz HDZ-a 1994. godine. Međutim, problem bi mogao biti loše Manolićevo zdravstveno stanje, a slično je i s još nekim svjedocima što ih tužiteljstvo želi.

Miloševićev tužitelj pod istragom?

Je li Geoffrey Nice, tužitelj u procesu protiv Miloševića, zaista pod istragom zbog spolnog uznemiravanja, tužiteljstvo nije željelo potvrditi jer on više nije ni u kakvoj vezi s tužiteljstvom otkako je obustavljen proces protiv preminuloga Miloševića, već je za njega zadužen UN.