Jutarnji list: 02. 05. 2006.

EU prekida pregovore sa Srbijom o pridruživanju

Piše: Augustin Palokaj

BRUXELLES - Uza svu dobru volju i naš interes da pomognemo Srbiji, Beograd nam ne daje argumente da im pomognemo. To je strašno i nevjerojatno - tu su ocjenu u protekla tri dana u Bruxellesu iznijeli mnogi visoki europski i američki dužnosnici okupljeni u tzv. Bruxelleskom forumu, koji je organizirao njemački Maršalov fond Sjedinjenih Američkih Država i na kojem su sudjelovali gotovo svi lideri EU, od predsjednika Komisije Barrosa, belgijskog premijera Verhofstadta do Javiera Solane i Ollija Rehna.

Srbiji je u nedjelju istekao rok za uhićenje generala Ratka Mladića i, kako je najavio povjerenik EU za proširenje Olli Rehn, EU neće imati drugog izbora nego zaustaviti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Beogradom.

Beograd je i do sada probijao sve rokove za uhićenje Mladića, ali ovoga je puta bijes Bruxellesa veći zbog toga što je, kako kažu diplomati, srbijanski premijer Vojislav Koštunica osobno obećao da će do kraja travnja locirati, uhititi i izručiti generala Mladića Haagu. Zato su i u Haagu i u Bruxellesu vjerovali Koštunici, računajući na to do on, za razliku od predsjednika Srbije Borisa Tadića, u Srbiji ima moć.

Ovoga puta je pritisak Europske Unije i NATO-a na Beograd u vezi s Mladićem koordiniran, a popuštanja, kako kažu, neće biti jer postoji uvjerenje da Beograd može uhititi Mladića. Odluka o stanci u pregovorima s Beogradom o SSP-u vjerojatno će se objaviti još tijekom ovoga tjedna, no u EU kažu da će se oni moći nastaviti čim se dobiju dokazi da je Srbija ispunila obvezu.

Srbiji se želi pomoći, pogotovo u ovom trenutku, i zbog toga što se rješava status Kosova, a gotovo se svi u EU i SAD-u slažu da će dobiti neovisnost s određenim ograničenjima. Predstavnik američkog Senata John McCain čak je, rekavši da će Kosovo biti neovisno, tražio od EU da osigura ubrzavanje puta Srbije prema članstvu u Uniji, dok je i NATO zainteresiran Srbiju što prije uključiti u sigurnosne strukture tog saveza, najprije članstvom u Partnerstvu za mir, a zatim i ubrzanjem puta prema punopravnom članstvu.

No i za to je Mladić prepreka koju EU i NATO ovoga puta ne mogu zapostaviti zbog svog kredibiliteta. - Sjećam se kako smo oduševljeni i sretni bili onih 40 minuta dok smo mislili da je Mladić uhićen. Nazivali smo telefonom jedni druge te večeri, čekajući s nestrpljenjem sljedeći dan kako bismo Srbiju nagradili za to. Doživjeli smo razočaranje - rekao je jedan visoki diplomat jedne države članice NATO-a.

Gotovo svi zapadni diplomati kažu da strah od nemira u Srbiji nakon Mladićeva uhićenja nije argument za njegovo neuhićivanje. Kao primjer navode i to što ni nakon Miloševićeva uhićenja nije bilo puno nemira. Ljudi su prosvjedovali prvi dan i onda je sve stalo. Drugi primjer je uhićenje Gotovine, a taj je slučaj u hrvatskoj javnosti već zaboravljen i pojavljuje se sporadično.

- Znamo da možete, učinite to što prije - poruka je Beogradu iz NATO-a i EU. Neki zapadni dužnosnici, poput koordinatora Pakta o stabilnosti Erharda Buseka, predviđaju da bi Mladić mogao biti izručen Haagu 10. svibnja jer je za dan kasnije zakazana nova runda pregovora između Beograda i Bruxellesa o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Povjerenik Rehn prekosutra će još jednom razgovarati s glavnom tužiteljicom Haaškog suda Carlom Del Ponte, nakon čega će vjerojatno slijediti odluka o prekidanju pregovora.

Del Ponte zasad ne želi ništa reći o rokovima

Glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte nije danas željela komentirati istek roka koji je Europska Unija postavila Srbiji za uhićenje Ratka Mladića.

- Ništa nećemo reći o tome prije susreta Carle Del Ponte s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom u srijedu - izjavio je glasnogovornik Tužiteljstva, Anton Nikiforov.

Dodao je da 30. travnja, koji je predstavljen kao krajnji rok, nije konačni rok koji je odredio Tribunal, nego je prije riječ o roku koji je sama srbijanska vlada odredila za Mladićevo uhićenje.

Đukanović: Očuvanje SCG-a je nemoguće

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u nedjelju na B92 kako je državna zajednica Srbije i Crne Gore nemoguća te da njezino održavanje predstavlja gubitak vremena. Dodao je da Crna Gora svoju državnost želi obnoviti jer je to u interesu građana te republike, a ne zato što želi naštetiti Srbiji, niti da se ideja nezavisnosti gradi na antisrpskom naboju.

Koštunica se odmara za Prvi svibnja i šuti o Mladiću

Iako je u nedjelju, 30. travnja, istekao rok koji je srbijanski premijer Vojislav Koštunica sam odredio za izručenje najtraženijega haaškog bjegunca Ratka Mladića, u Beogradu danas nije bilo službenih reakcija. Naime, zbog proslave Praznika rada ponedjeljak i utorak su neradni dani, a i prošli je tjedan neradni bio četvrtak (dan državnosti nepostojeće SRJ), pa je većina političara izvan Beograda i nedostupna novinarima.

Izjavu je dao jedino Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Tribunalom, koji je rekao kako očekuje da će EU u srijedu suspendirati pregovore o SSP-u sa SCG-om.

Srbijanski su mediji počeli spekulirati o novim rokovima, i to do 10. svibnja ili kraja mjeseca, no u srijedu će se, nakon sastanka glavne haaške tužiteljice Carle Del Ponte i povjerenika za proširenje Ollija Rehna znati zaustavlja li se nastavak pregovora. Ministar vanjskih poslova SCG-a, Vuk Drašković, prošli je tjedan u Bruxellesu izjavio kako očekuje da će se srbijanski premijer nakon isteka roka obratiti naciji.