Večernji list: 30. 04. 2006.

VEČERNJAKOVA ANKETA Istraživanje u travnju pokazalo drastične promjene na političkoj sceni

SDP pretekao vladajuće, HSP ispod izbornog praga

Autor: Deana Knežević

Dok Račan može trljati ruke zbog rasta popularnosti, Sanader, a pogotovo Đapić, imaju razloga za zabrinutost

Socijaldemokrati su u travnju stekli uvjerljivu prednost pred vladajućim HDZ-om. HNS je s trećeg mjesta izgurao pravaše, a HSP trenutačno ne prelazi izborni prag. Drastične su to promjene u odnosu na ožujak, a travanj je k tome obilovao događajima na koje javnost burno reagira.

Stranački autogolovi

S oko 19 posto glasova, HDZ je zapravo na istoj razini popularnosti kao mjesec dana ranije, ali se autogolovi te stranke knjiže na računu SDP-a, koji sada dobiva 24 posto glasova. SDP-ovci nisu izravno oslabili vladajuće, no preuzeli su 4-5 posto neodlučnih glasova. Kolebljive je, tvrde analitičari, prema socijaldemokratima gurnula afera sa superom 95, iako neki tvrde da su posrijedi i dublji razlozi. U drugoj polovici mandata prema vladajućima često nastupa zasićenje, a bude se očekivanja javnosti prema potencijalnoj novoj vlasti.

HSP je od početka godine, odnosno od otvaranja afere Kamen Ingrad na silaznoj putanji. Dok je u prosincu prošle godine ta stranka dobivala više od 11 posto, trenutačno ima ispod četiri posto. Ne zna se je li tome više pridonio Đapićev styling na košarkaškom podiju kad je bijeli dres naglasio njegov puni opseg, šale se analitičari, ili zalaganje za pristanak na Sporazum o neizručenju američkih državljana Haagu.

Izgubljen status

U svakom slučaju, protestni glasovi koji su se nakon uhićenja Gotovine slili prema HSP-u, sada su se istopili. Stranci koja je popularnost gradila na izrazito desnoj retorici, očito je teško zadržati isti status kod birača sada kad istodobno želi steći bolji rejting u međunarodnoj zajednici. Kako je HSP prema trenutačnom raspoloženju Večernjakovih ispitanika potonuo ispod pet posto, HNS je postao treća stranka.

ZBOG PROMJENE U RASPOLOŽENJU BIRAČA - HDZ-ovi koalicijski partneri ne prelaze izborni prag

Prema ovoj anketi, stvari su se stubokom promijenile i u pogledu koalicijskih potencijala vodećih stranaka. HDZ-ovi potencijalni saveznici trenutno su svi ispod izbornog praga i očito je da u raspoloženju birača dolazi do promjena.

U HNS-u pak drže da je njihovom napretku pridonio intenzivan terenski rad, a velika potvrda toga bio je i Vlahušićev dobar rezultat na ponovljenim izborima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.