Večernji list: 02. 05. 2006.

AFERA Županijsko državno odvjetništvo u posjedu je kaznene prijave za milijune dolara opranih u Splitu

Tony Blair u izborima koristio oprani novac iz splitske Sjeverne luke?

Autor: Dragan Miljuš

SPLIT – Slijedi li nastavak afere s nikada do kraja objašnjenom isplatom britanskog ministarstva obrane od 6,5 milijuna dolara navodne odštete splitskoj Sjevernoj luci? Županijsko državno odvjetništvo u posjedu je kaznene prijave koju je podnio bivši direktor luke Miro Stolić protiv bivšeg financijskog, a danas glavnog direktora Dragana Žanetića, šefice računovodstva Anđelke Čelan, bivšeg predsjednika uprave Igora Mataića, vlasnika arhitektonskog ureda Nikše Urlića, te Britanca Kennetha Henryja Forda.

Prebacivanje novca

Žanetić i Čelanova sumnjiče se za prijevaru Porezne uprave od 5 milijuna kuna vraćena PDV-a, i to na temelju ugovora o korištenju Slobodne zone, koji je potpisan tek nekoliko godina poslije! Žanetić i ostali terete se, pak, za pranje pet milijuna kuna preko Urlićeva računa, a riječ je o iznosu koji mu je isplatila Luka za participiranje u plaćanju PDV-a premda je bilo dogovoreno da će sve stranke, Luka i Biro Urlić, participirati s odgovarajućim udjelima u isplaćenoj tzv. šteti!

Revizijom u Luci Split utvrđena je izvanredna ekspeditivnost prebacivanja mnogo novca na Urlićev račun. Prva tranša, 850 tisuća dolara, stigla je 2. veljače 2001. od SFOR-a Banje Luke preko banke u Frankfurtu.

Urlić je, međutim, tri dana prije luci ispostavio fakturu za svoju udio, pa i PDV, koji je sam trebao platiti. Osnova za uplatu reviziji nije bila dostupna, u Urlićevu je uredu.Isto se dogodilo i s uplatom 5,5 milijuna dolara u svibnju te godine te s uplatom 95 tisuća dolara zateznih kamata dva mjeseca poslije. Kao uplatitelj naznačen je Defence Bill Agency, poslovalo se preko City Bank u New Yorku, a kao razlog uplate navedeno je potraživanje iz osiguranja.

Žanetić, pak, u dopisu Poreznoj upravi kao razlog oslobađanja PDV-a navodi da su dobili sudski spor sa SFOR-om, o kojem nitko ništa ne zna, a pogotovo Stolić.

Lažne cijene

– Policija i državno odvjetništvo raspolagali su i prije potrebnom dokumentacijom pa nisu ništa napravili! Nemam nikakvih povratnih informacija ni o tome što su učinili u povodu prijave protiv Žanetića, Urlića, Mataića i Forda za sudjelovanje u međunarodnoj prijevari ministarstva obrane Velike Britanije i organiziranom pranju novca, obmanjivanju policije, državnog odvjetništva i sudskog vještaka podmetanjem krivotvorene dokumentacije i lažnih cijena usluga luke. Ni pet godina od izbijanja afere još se na zna tko je prihvatio odštetni zahtjev, koje je tijelo isplatilo 6,5 milijuna dolara te tko je sve to potpisao – čudi se Stolić, koji već dulje kontaktira s britanskim obavještajcima. Špekulira se čak i o tome da je oprani novac iz Sjeverne luke korišten u posljednjim izborima u taboru laburističkog premijera Tonyja Blaira.