Vjesnik: 02. 05. 2006.

Jačanje odnosa između balkanskih zemalja

ZAGREB - Hrvatska ovog tjedna preuzima predsjedanje Procesom suradnje zemalja jugoistočne Europe (SEECP), regionalnom organizacijom usmjerenom na jačanje odnosa između balkanskih zemalja.

Službeni će Zagreb na summitu SEECP-a u Solunu 3. i 4. svibnja preuzeti jednogodišnje predsjedanje od Grčke koja je protekle dvije godine bila na čelu asocijacije devet zemalja: Albanije, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Grčke.

Hrvatsku vladu na sastanku u tom grčkom gradu na obali Egejskog mora predstavljat će premijer Ivo Sanader i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Uoči sastanka premijera 4. svibnja, šefovi diplomacija razgovarat će dan prije o stanju u regiji, osobito na Kosovu, institucionalnom jačanju SEECP-a, razvoju regionalne infrastrukture i poticanju dijaloga među zemljama članicama kao sredstva za ubrzavanje njihova puta u europske integracije.

»Hrvatska će u svibnju preuzeti jednogodišnje predsjedanje SEECP-om. Imamo vrlo ambiciozan plan, vjerujemo da je napokon došlo vrijeme da naši susjedi imaju vrlo jasnu perspektivu članstva u EU«, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader početkom travnja na sastanku Foruma Crans Montana u Zagrebu.

Osnovan 1996. na inicijativu Grčke i Bugarske, SEECP je jedna od regionalnih inicijativa zemalja jugoistočne Europe koje u različitim sastavima surađuju i kroz Pakt o stabilnosti, Inicijativu za suradnju u jugoistočnoj Europi (SECI), Jadransko-jonsku inicijativu i Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Temeljnim dokumentom SEECP-a, Poveljom o dobrosusjedskim odnosima, sigurnosti, stabilnosti i suradnji u jugoistočnoj Europi, ta je organizacija utemeljena kao politički mehanizam za jačanje suradnje na području gospodarstva, zaštite okoliša, pravosuđa, promicanju ljudskih prava, borbe protiv nezakonitih aktivnosti i drugim sektorima. [Hina]