Slobodna Dalmacija: 02. 05. 2006.

BANKE PLASMANI U PRVA DVA MJESECA PORASLI ZA JOŠ 3,5 MILIJARDE

KREDITI građanima 79,6 milijardi kuna

Stambeni krediti činili su gotovo 90 posto od 1,1 milijarde novoodobrenih zajmova stanovništvu u siječnju i veljači, a ukupno su dosegnuli 28,5 milijardi kuna

Piše: Sanja STAPIĆ

Banke nastavljaju snažno kreditiranje pa su ožujak započele sa 152,6 milijardi plasmana nebankarskom sektoru, tri i pol milijarde više no krajem prošle godine, pri čemu su se okrenule i poduzećima kojima su od te svote novoodobrenih kredita odobrile 2,1 milijardu kuna od tri i pol milijarde kuna ukupno plasiranih novih zajmova.

Isključi li se utjecaj tečaja, godišnja stopa rasta kredita banaka krajem veljače iznosila je 21 posto, a Hrvatska narodna banka objavila je također da je u prva dva mjeseca godišnja stopa rasta plasmana poduzećima povećana sa 16,7 posto s kraja prošle godine na 18,4 posto koncem veljače, a njihov ukupni dug težio je 64,1 milijardu kuna.

No, banke nisu zavrtale kreditne slavine građanstvu nego su im nastavile plasirati zajmove jednakim intenzitetom: u prva dva mjeseca odobrile su im 1,1 milijardu kuna novih kredita, pa stanovništvo početkom ožujka duguje ukupno 79,6 milijardi kuna. Godišnja stopa rasta plasmana banaka građanima, isključi li se utjecaj tečaja, početkom ožujka iznosila je 23,6 posto.

Analitičari središnje banke ističu da su stambeni krediti činili gotovo 90 posto novoodobrenih plasmana stanovništvu u prva dva mjeseca, a građani ukupno imaju 28,5 milijardi kuna stambenog zaduženja u bankama.

Jače inozaduživanje

Poslovna politika snažnog rasta plasmana i inozemnog zaduživanja banaka nastavljena je i u prva dva mjeseca, pa su inozemnu pasivu podebljale za 4,7 milijardi kuna, na 71,8 milijardi, po godišnjoj stopi rasta od 25,7 posto.

U istom je razdoblju inozemna aktiva banaka smanjena za 4,1 milijardu kuna, a analitičari središnje banke navode da je takvim kretanjima neto inozemna aktiva banaka smanjena za 8,8 milijardi kuna, na 40,3 milijarde kuna.