Jutarnji list: 03. 05. 2006.

Analiza vijesti: Glavaš mora odgovarati za zločine u Osijeku

Piše: Davor Butković

Vijest da će Branimiru Glavašu biti ukinut imunitet, kako bi ga se moglo progoniti zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku početkom devedesetih godina, jest zakašnjela, ali je svejedno vrlo dobra za Hrvatsku.

Tu vijest ne treba minorizirati zbog notorne, posve bjelodane činjenice da je Glavaš u teškom sukobu s HDZ-om, i da je istraga protiv Glavaša vjerojatno dopuštena, jednim dijelom, i zbog njegove krive procjene da mu se isplati ući u frontalni rat sa svojom bivšom strankom.

Naime, uvjereni smo da načelo pravde mora biti postavljeno iznad načela trenutne političke pragmatike. A načelo pravde zahtijeva da Branimir Glavaš bude podvrgnut istrazi zbog ubojstva većeg broja osječkih građana, uglavnom Srba po nacionalnosti, u prvoj polovici devedesetih godina.

Nesporna je činjenica da je u to vrijeme Branimir Glavaš posjedovao gotovo apsolutnu vlast u Osijeku, čime se i sam hvalio. Nesporna je činjenica da su neki od fizičkih počinitelja ubojstava bili pripadnici njegove “osobne” borbene postrojbe, što su ti ljudi i sami višekratno bili priznali.

Nesporna je činjenica da je prije petnaestak godina u Osijeku ubijeno više od dvadeset ljudi, i da ta ubojstva, koja jesu bila etnički i politički motivirana, nikada nisu riješena. Gotovo je posve nevjerojatno i nemoguće da sam Glavaš, čovjek koji je prema bezbroj vlastittih iskaza u ono doba osobno vladao Osijekom, ništa nije znao o tim masovnim likvidacijama, u kojima su, eto, posve izvjesno, sudjelovali i njegovi osobni vojnici.

Uistinu je krajnje vrijeme, već i zbog elementarnog osjećaja za pravednost, koji mora dominirati ponašanjem državnog aparata, da se pokrene formalna istraga i da se zatraži formalna odgovornost za osječke zločine protiv Srba.

Hrvatska danas, sasvim sigurno, ima snage za otvaranje onih zadnjih procesa, koji duboko kompromitiraju Domovinski rat i koji duboko komprimitiraju ideju ove zemlje kao tolerantne višenacionalne zajednice.

Danas najavljeni proces protiv Branimira Glavaša (ovdje, naravno, moramo postaviti pitanje što je s procesom protiv Tomislava Merčepa) jedan je od važnijih poteza koji vode u tom smjeru. Republika Hrvatska danas je, srećom, kadra raščistiti sa svim ratnim zločinima počinjenim u njezino ime.

Proces raščišćavanja još uvijek ima traumatična obilježja, ali je, srećom, nezaustavljiv, što se pokazalo kako presudom protiv Mirka Norca, tako i uhićenjem Ante Gotovine. Sam Glavaš, pak, za razliku od generala Norca i Gotovine, nema nikakve ozbiljne ratne zasluge, što istragu protiv tog neobično nasilnog čovjeka čini znatno lakšom.

Ne tvrdimo, naravno, da je Branimir Glavaš osobno kriv za ubojstva osječkih Srba. Ali, doista je krajnje vrijeme da sud ustanovi njegovu razinu odgovornosti za tragične događaje u Osijeku početkom devedesetih godina.