Glas Istre: 03. 05. 2006.

PREDSJEDNIK SABORA VLADIMIR ŠEKS OBJAVIO DA JE PO ZAHTJEVU GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA MLADENA BAJIĆA ZATRAŽIO SKIDANJE ZASTUPNIČKOG IMUNITETA BRANIMIRU GLAVAŠU

Bajić goni Glavaša zbog ratnih zločina

Državno odvjetništvo želi procesuirati Glavaša za likvidacije srpskih civila u Osijeku ljeti 1991. godine. Do 10. svibnja saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo trebalo bi odlučiti hoće li se Glavašu skinuti imunitet te samim tim hoće li biti optužen za ratne zločine

ZAGREB - Državno odvjetništvo zatražilo je od Sabora skidanje imuniteta Branimiru Glavašu zbog slučaja »Osijek«, odnosno sumnji da je znao i svjedočio likvidacijama civila srpske nacionalnosti u najvećem slavonskom gradu tijekom ljeta 1991. godine.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić 25. travnja je uputio zahtjev za odobrenje pokretanja kaznenog postupka protiv Glavaša, a predsjednik Sabora, Osječanin Vladimir Šeks, taj je zahtjev proslijedio predsjedniku Mandatno-imunitetnog povjerenstva Damiru Sesvećanu. Do 10. svibnja to bi saborsko povjerenstvo trebalo odlučiti hoće li se Glavašu skinuti imunitet te samim tim hoće li biti kazneno procesuiran za ratne zločine. Iz Državnog odvjetništva tek su rekli da mogu potvrditi da je 25. travnja Županijsko državno odvjetništvo preko njih uputilo takav zahtjev Saboru, a nisu željeli reći niti za koje kazneno djelo progone Glavaša, ostavši poslovično šutljivi i zagonetni.

Članak 120.

Glavaša se namjerava procesuirati po članku 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske koji je bio na snazi od osamostaljivanja Hrvatske. Radi se o gotovo prepisanom jugoslavenskom kaznenom zakonu, u kojem je za 120. članak, ratne zločine, bila predviđena kazna zatvora od pet do dvadeset godina.

Taj članak u potpunosti glasi: »Tko kršeći pravila međunarodnoga prava za vrijeme rata, oružanoga sukoba ili okupacije naredi da se izvrši napad na civilno stanovništvo, naselje, pojedine civilne osobe ili osobe onesposobljene za borbu, kojega je posljedica smrt, teška tjelesna ozljeda ili teško narušavanje zdravlja ljudi, napad bez izbora cilja kojim se pogađa civilno stanovništvo, da se civilno stanovništvo ubija, muči ili da se nečovječno postupa prema njemu, ili da se nad njim obavljaju biološki, medicinski ili drugi znanstveni pokusi, da se uzimaju tkiva ili organi radi transplantacije, ili da mu se nanose velike patnje ili ozljede tjelesnoga integriteta ili zdravlja, da se provodi raseljavanje ili preseljavanje ili prinudno odnarodnjivanje ili prevođenje na drugu vjeru, prinuđivanje na prostituciju ili silovanje, da se primjenjuju mjere zastrašivanja i terora, uzimaju taoci, primjenjuje kolektivno kažnjavanje, protuzakonito odvođenje u koncentracione logore i druga protuzakonita zatvaranja te se provodi lišavanje prava na propisno i nepristrano suđenje, prinuđivanje na službu u oružanim snagama neprijateljske sile ili u njezinoj obavještajnoj službi ili administraciji, da se prinuđuje na prinudni rad, izgladnjuje stanovništvo, provodi konfiskacija imovine, da se pljačka imovina stanovništva, protuzakonito i samovoljno uništava ili prisvaja u velikim razmjerima imovinu što nije opravdano vojnim potrebama, uzima nezakonite i nerazmjerno velike kontribucije i rekvizicije, smanjuje vrijednost domaćega novca ili protuzakonito izdaje novac, ili tko počini neko od navedenih djela, kaznit će se zatvorom od najmanje pet godina ili kaznom zatvora od dvadeset godina.«

Fehirova priča

Čitava priča s Glavašem i njegovom povezanosti s ratnim zločinima u Osijeku počela je početkom srpnja prošle godine kada je Krunoslav Fehir najprije anonimno, a potom i pod svojim imenom, svjedočio o zbivanjima te ratne godine u najvećem slavonskom gradu. Prema njegovim tvrdnjama, on je kao 16-godišnjak aktivno sudjelovao u »Branimirovoj osječkoj bojnoj«. U garaže dvorišta sjedišta te postrojbe u kasno ljeto 1991. dovođeni su i mučeni civili srpske nacionalnosti, tvrdio je Fehir i dodao da je za sve to Glavaš osobno znao. Zanimljivo je da je svjedok kazao da je i sam sudjelovao u mučenjima dvojice Srba, Đorđa Petkovića i Čedomira Vučkovića, koji su tjerani da piju kiselinu iz akumulatora, od čega je jedan i preminuo.

Prekid svoje šutnje, koja je trajala gotovo 15 godina, Fehir je objasnio grižnjom savjesti i ljutnjom prema osobama koje su ga tako mladog natjerale u zločinačke rabote. Prema njegovim pričama, Glavaš je osobno vidio ubojstva Petkovića i Vučkovića, a kasnije je angažirao famozni Slobodni tjednik da objavi friziranu, potpuno netočnu priču, prema kojoj su ta dvojica Srba bila teroristi koji su pokušali ubiti Branimira Glavaša.

Politički potresi

Ta je poprilično nenadana priča izazvala velike političke potrese u Osijeku, ali i čitavoj Hrvatskoj, a čak je i otac Krunoslava Fehira govorio da mu je dijete nestalo. Radilo se tek o tome da se Krunoslav sakrio od javnosti, preplašen mogućnošću osvete. Odmah je pokrenuta kriminalistička obrada i istraga, a sami materijalni tragovi bili su manje-više teško prikupljivi jer je očevid smrti dvojice Srba 1991. obavljen, u najmanju ruku, traljavo.

Zbog ovog slučaja je došlo i do smjene na čelu osječke policije, s kojeg je maknut Darinko Mikulić, za kojega se govorilo da je Glavašev kadar, a iz Zagreba je postavljen Vladimir Faber, bivši MUP-ov načelnik Uprave policije, za kojeg se govorilo da je specijalno poslan da bi kao osoba neuključena u osječke lobije dovršio obradu. Iz PU osječko-baranjske nikad službeno nije potvrđen kraj kriminalističke obrade, no neslužbeno su glasovi o kraju obrade do medija stigli već u ožujku ove godine. Sam je slučaj dodatno zakomplicirao i osječki gradonačelnik Anto Đapić, koji je javno objavio imena potencijalnih svjedoka u kriminalističkoj obradi.

Danko RADALJAC, Dražen CIGLENEČKI

Šeksove »insajderske« informacije

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks u svom je prošlotjednom intervjuu magazinu »Globus« rekao da će se situacija s Glavašem i sumnjama o osječkim likvidacijama razriješiti »iznenađujuće brzo«. Budući da se taj razgovor vodio prije nego je stigao zahtjev za skidanjem imuniteta Branimiru Glavašu, ostaje nejasno odakle Šeksu »insajderske« informacije o zbivanjima u Odvjetništvu, koje je u ovom čitavom slučaju izuzetno zatvoreno za javnost.

Glavaš: Otkrit ću stvari o kojima javnost ništa ne zna

Branimir Glavaš nije bio iznenađen kad je čuo da je predsjednik Sabora Vladimir Šeks objavio da je stigao zahtjev za skidanje njegovog zastupničkog imuniteta.

- Prije osam dana jedan aktivni general Hrvatske vojske rekao mi je u povjerenju da mu je predsjednik HDZ-a u Osječkoj županiji i državni tajnik u Ministarstvu branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao da će mi Šeks idući tjedan skidati imunitet u Saboru. Nisam, dakle, bio zatečen. Tada mi je isti časnik otkrio da će uskoro biti pokrenuta istraga za ratne zločine u Domovinskom ratu protiv jednog aktivnog hrvatskog generala i nekoliko drugih visokih časnika, pukovnika i brigadira.

- Kako komentirate zahtjev Državnog odvjetništva?

- Hrvatska je država koju sam stvarao i branio i stoga, naravno, poštujem naš pravni poredak, ali i dalje stojim iza svake svoje riječi koju sam izrekao prošlog ljeta kada je počela ova kampanja. Upravo je meni najviše u interesu provođenje istrage o svim događajima tijekom Domovinskog rata u kojem sam i ja sudjelovao. Moj je ratni put častan i bez ikakvih mrlja. Stojim iza svake svoje obrambene aktivnosti. I danas bih napravio sve isto kao što sam činio u Domovinskom ratu. Ovo je politički montiran proces protiv mene i također pokušaj nasilnog rušenja legalne vlasti u Osijeku.

- Što će se sada događati?

- Meni politički i vojno nadređeni ljudi, čiji su uredi bili samo desetak metara dalje od mojeg dok sam bio sekretar za narodnu obranu, pokrenuli su sve ovo. No, epilog ovog procesa bit će sasvim drukčiji od onog kako su si to zamislili Šeks i ostali režiseri ovog slučaja. Već iduće srijede, kada će na dnevnom redu saborske sjednice biti skidanje imuniteta, govorit ću 15 minuta u ime Kluba nezavisnih zastupnika. Tom ću prilikom iznijeti i neke stvari o kojima hrvatska javnost, kao ni nadležne naše i međunarodne institucije, još ništa ne znaju.