Večernji list: 03. 05. 2006.

OSIJEK '91. Nakon kratkog zatišja, istraga o ubojstvima osječkih Srba 1991. ulazi u dramatičnu fazu

Dva suborca izdala Glavaša

Autor: Mladenka Šarić, Vanja Moskaljov

Sljedeće srijede Sabor će ukinuti zastupnički imunitet Branimiru Glavašu kako bi protiv njega mogao biti pokrenut kazneni postupak zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine počinjene 1991. nad srpskim civilima u Osijeku. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks potvrdio je jučer da je 25. travnja Saboru stigao zahtjev Državnog odvjetništva za ukidanje imuniteta Glavašu te da ga je on proslijedio Mandatno-imunitetnom povjerenstvu, tijelu koje razmatra takve zahtjeve i predlaže parlamentu kako da postupi.

Moguć pritvor

S obzirom na težinu kaznenog djela, Šeks pretpostavlja da će imunitet Glavašu biti ukinut. Ukidanje imuniteta u pravilu se prihvaća kad to traži Državno odvjetništvo, a odbija ako je riječ o privatnim tužbama.

Budući da je riječ o kaznenom djelu za koje je predviđena zatvorska kazna dulja od pet godina, zakon otvara i mogućnost da Glavaš odmah nakon ukidanja imuniteta bude pritvoren kako ne bi tijekom istrage utjecao na svjedoke. Time, deset mjeseci nakon otvaranja istrage o ubojstvima osječkih Srba s početka rata, istražitelji pokušavaju zatvoriti krug oko čovjeka zbog kojeg je, kako se otpočetka vjeruje, sve i pokrenuto.

Iz krugova bliskih istrazi doznajemo da se uz istragu o ubojstvima dvojice Srba, istraga protiv Glavaša proširuje i na zlostavljanja u Crvenoj vojarni. Istražitelji su već razgovarali s desetak svjedoka u Osijeku i sedam u Beogradu, a posebno im je važno što su među svjedocima koji terete Glavaša njegova dva bliska suradnika iz 1991.

Glavaš kaže da nije iznenađen jer mu je prije osam dana jedan visokorangirani časnik HV-a rekao da je čuo od Tomislava Ivića, šefa osječko-baranjskog HDZ-a, da će mu na sljedećoj sjednici Sabora Šeks ukinuti imunitet.

Čuo sam i da će uskoro biti pokrenute istrage koje će obuhvatiti jednog generala i nekoliko istaknutih zapovjednika iz Domovinskog rata kaže Glavaš, zadržavajući sa sebe imena osoba kojih se to tiče. Za Hrvatsku sam se borio i institucije pravne države poštujem. Meni je prvome u interesu da se istraže ti događaji. Na svoje sam sudjelovanje u ratu ponosan.

Glavaš i dalje smatra da je riječ o političkom procesu. Ova će priča, kaže, brzo dobiti epilog, ali ne onakav kakav priželjkuju oni koji su je pokrenuli.

Ti koji su pokrenuli hajku bili su mi nadređeni, za vrijeme rada udaljeni 10 metara od mene. O svemu tome govorit ću i u Saboru zaključuje Glavaš, aludirajući na Šeksa koji je tad bio na čelu Kriznog stožera za Slavoniju i Baranju.

Istraga nije zamrla

Iako je istraga o ubojstvima počela ljetos, Glavaš nijednom nije pozvan na ozbiljan razgovor. Tek na jedan kratki lani u prosincu, vezan uz nekog rezervnog oficira JNA. Glavaš se sam više puta nudio šefu policije Vladimiru Faberu za razgovor, ali je odbijan riječima da on sam sebe neće teretiti. Budući da se višemjesečna kampanja o osječkoj istrazi unatrag četiri mjeseca smirila, u političkim se krugovima govorilo da je istraga zamrla. Očito je, međutim, da nije.

Glavašev osječki partner, šef HSP-a Anto Đapić zatečen je zahtjevom za ukidanje imuniteta i tome će se, kaže, usprotiviti.

Glavašev će slučaj biti jedno od najsloženijih političkih pitanja u RH, kaže Đapić, dodajući da bi bila katastrofa da se u tom slučaju primijeni zapovjedna odgovornost.

Nemamo informaciju o Glavašu

Načelnik PU Osječko-baranjske, Vladimir Faber, jučer je u telefonskom razgovoru kazao kako dosad "nije dobio nikakvu informaciju" o tome da Odvjetništvo traži odobrenje za pokretanje kaznenog progona protiv Branimira Glavaša, no i da se istraga o nerazjašnjenim ubojstvima civila u Osijeku nastavlja. Za ratne zločine zastare nema, pa stoga nastavljamo rad kad god se pojavi kakav novi svjedok ili korisna informacija. O svemu do čega dođemo, pak, sustavno informiramo Državno odvjetništvo rekao je Faber rekao. (M. Mr.)

Slučajevi koji se povezuju s Glavašom

Paulin Dvor

Glavaša se prošlog ljeta najprije pokušalo dovesti u vezu s ratnim zločinom u Paulin Dvoru kod Osijeka, kada je u tom selu, u znak odmazde, ubijeno 18 nesrpskih civila

Svjedok Fehir

Javnost je prošlog ljeta uzburkala i pojava navodnog zaštićenog svjedoka Krunoslava Fehira, koji je tada otvoreno optužio Glavaša da je naredio ubojstvo Čedomira Vučkovića

Dvije naredbe

Glavaša se kao navodnog naredbodavca, povezivalo i sa slučajem likvidacije osječkog liječnika Srbina Milutina Kutlića i pokušajem likvidacije Radoslava Ratkovića

OTVORENO O GLAVAŠU Državni odvjetnik s početka 90-ih K. Olujić i predsjednik HHO-a Ž. Puhovski kažu:

'Bez postupka nužna ostavka Bajića’

U sinoćnjoj emisiji “Otvoreno”, koja se bavila slučajem Glavaš, državni odvjetnik s početka 90-ih Krunoslav Olujić opovrgnuo je tezu da pravosuđe tih godina nije ništa radilo. Zahvaljujući personalnim i materijalnim dokazima koji su tada prikupljeni Mladen Bajić danas može procesuirati Glavaša. I on i Žarko Puhovski, predsjednik HHO-a, smatraju da je zahtjevom za skidanje imuniteta Glavašu Bajić stavio na kocku sav svoj autoritet te da bi trebao dati ostavku ako sud ne prihvati pokretanje postupka protiv Glavaša ili ako presuda u konačnici bude oslobađajuća.

Voditelj Petar Štefanić na početku je pokušao obojiti razgovor opisujući Glavaša kao gospodara života i smrti u Slavoniji, ali ga je Glavašev osječki partner Anto Đapić neutralizirao konstatacijom da je previše žeđi za Glavaševom krvlju. Đapić je uvjeren da će Glavaš dokazati nevinost, a ako bude drukčije, kaže, bit će mu žao, kao što mu je žao Norca i Gotovine.

Puhovski se nadovezao da je loša praksa da se optuženici za ratne zločine brane sa slobode, ali da bi bilo još lošije mijenjati tu praksu baš na Glavaševu slučaju. Ratni gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić, kaže da je u to vrijeme pisao ministru pravosuđa Bosiljku Mišetiću tražeći intervenciju državnih autoriteta jer se događaju stvari koje se neće moći zataškati. Novinar Drago Hedl, Olujić i Puhovski kažu da Glavaš bez argumenata proziva Šeksa jer su uvjereni da on u tim događajima nije aktivno sudjelovao.

Glavaš nam je, rekao da Olujić nije prikupio nikakve dokaze, već pokušava skinuti sa sebe odgovornost jer ništa nije učinio. On liječi svoje frustracije zato što mu je prijatelj smijenjen s dužnosti intendanta osječkog HNK, kaže Glavaš, dodajući da je logično što Olujić brani Šeksa s obzirom na to da je od njega kao svojedobnog glavnog državnog odvjetnika dobivao naloge za postupanje u određenim slučajevima. (Ml. Š.)