Jutarnji list: 03. 05. 2006.

Branimir Glavaš pred procesom za ratni zločin: Tereti ga osam svjedoka

Pišu: N. Božić, A. Plišić, I. Toma, T. Lakić

ZAGREB - Branimiru Glavašu sudit će se zbog sumnji da je umiješan u ubojstva srpskih civila u Osijeku 1991.!

Državno odvjetništvo od Sabora je, naime, 25. travnja zatražilo skidanje imuniteta Branimiru Glavašu i odobrenje za pokretanje kaznenog progona Glavaša s optužbom: ratni zločin protiv civilnog stanovništva! Imunitet bi se Glavašu trebao oduzeti odlukom Sabora početkom idućega tjedna.

Vijest o pokretanju postupka protiv Glavaša objavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Sabora Vladimir Šeks, Glavašev nekadašnji stranački kolega i dobar prijatelj, a od izbacivanja Glavaša iz HDZ-a, prije točno godinu dana, jedan od najljućih političkih protivnika.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, osječka je policija još prije dva mjeseca zaokružila priču o dugo zataškivanim ubojstvima i Državnom odvjetništvu uputila izvješće u kojem je, smatrali su, dovoljno elemenata za podizanje optužnice. Prema izvoru iz istrage, Glavaša za umiješanost u ubojstva izravno ili skupom indicija tereti najmanje osam svjedoka, među njima i neke žrtve čiji su iskazi uzeti u Srbiji. Većina svjedoka iskaze je dala pred istražnim sucem, što znači da se njihova svjedočenja priznaju na suđenju.

Policijska istraga tako je ipak, punih 15 godina nakon sumnjivih nestanaka srpskih civila, rezultirala kaznenom prijavom. Već danas neki, poput Ante Đapića, procjenjuju kako će to biti jedan od najtežih slučajeva u praksi Državnog odvjetništva samostalne Hrvatske.

Ovdje se radi o čovjeku koji je punih 15 godina bio u samom vrhu državnih i vojnih struktura, ratnom zapovjedniku Osijeka, zastupniku, nekadašnjem županu i suradniku predsjednika Tuđmana, ali i današnjeg šefa HDZ-a Ive Sanadera sve do razlaza prije godinu dana.

Glavaš je već u prvoj izjavi nakon vijesti o kaznenom progonu dao do znanja nekadašnjim kolegama kako neće tonuti sam. - Ti koji su ovo pokrenuli bili su moji nadređeni za vrijeme Domovinskoga rata. Iskoristit ću 15 minuta u Saboru i očitovati se o politički motiviranom procesu - zaprijetio je.

Tu je Glavaš ciljao na Šeksa koji je, odgovarajući na novinarsko pitanje, danas potvrdio kako je 25. travnja glavni državni odvjetnik Mladen Bajić Saboru dostavio zahtjev za odobrenje pokretanja kaznenog postupka protiv zastupnika Glavaša zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

- Budući da je zahtjev u skladu s poslovnikom Sabora, proslijedio sam ga na odlučivanje Mandatno-imunitetnom povjerenstvu koje će sjednicu održati prije početka zasjedanja Sabora, 10. svibnja - rekao je Šeks. Državno odvjetništvo je to potvrdilo.

Predsjednik povjerenstva Damir Sesvečan kaže kako će sjednicu vjerojatno sazvati za utorak, no već sada dileme nema - Glavašu će imunitet biti oduzet. Većina stranaka - HDZ, SDP, HNS, HSS - najavljuje da će u Saboru glasati za skidanje imuniteta.

Jedini koji je danas zajamčio da će stati uz Glavaša njegov je osječki partner Ante Đapić. Šef HSP-a najavio je da će se njegovi zastupnici u Saboru oštro protiviti zahtjevu za skidanjem imuniteta jer je uvjeren da on nije ni počinio niti je odgovoran za ratni zločin.

- Ovo se ne može maknuti od političkih konotacija. Pa, Glavaš je osuđen i prije nego što je bilo što ispitano i utvrđeno. Glavaša se može voljeti ili ne voljeti, možete imati s njim i problema, ali to jednostavno nije čovjek koji bi počinio ili naredio ratni zločin. Moram priznati da sam neugodno iznenađen, mislio sam da je ta priča završena - rekao je Đapić koji je naglasio da će se konkretnije moći očitovati tek kad vidi optužni prijedlog.

Glavaš: Uz mene će biti optužen još jedan general

Na informaciju o podizanju kaznene prijave i zahtjevu da mu se ukine imunitet saborskog zastupnika, Branimir Glavaš je danas izjavio: - To me nije iznenadilo jer mi je prije osam dana jedan visokorangirani časnik Hrvatske vojske, odnosno general, rekao da je čuo iz HDZ-ovih izvora, konkretno od predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Tomislava Ivića, da će mi na sljedećoj sjednici Sabora Šeks skidati imunitet.

Čuo sam i da će biti pokrenute istrage kojima će biti obuhvaćen još jedan general HV-a i nekoliko istaknutih zapovjednika u vrijeme Domovinskog rata. Hrvatska je država koju sam stvarao, za koju sam se borio i koju poštujem. Stojim iza izjave koju sam dao u srpnju prošle godine jer je meni prvenstveno u interesu da se istraže događaji za vrijeme Domovinskog rata.

Ponosan sam na svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu i stojim iza svih svojih postupaka tijekom obrambenih aktivnosti. Na isti bih način i danas branio svoju domovinu i nemam razloga stidjeti se svojeg ratnog puta jer sam ga časno odradio. Hrvatski sam građanin i poštujem institucije pravne države. I dalje stojim iza izjave kako je riječ o politički montiranom procesu i nasilnom pokušaju rušenja vlasti u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Ova će priča vrlo brzo dobiti svoj epilog, ali ne onakav kakav priželjkuju oni koji su sve to pokrenuli. Ti, koji su to pokrenuli, bili su moji nadređeni za vrijeme Domovinskog rata i bili su iznad mene samo jedan kat u Sekretarijatu narodne obrane. Prema tome, iskoristit ću svojih 15 minuta u ime Kluba nezavisnih zastupnika, nadam se u direktnom televizijskom prijenosu, gdje ću se očitovati o ovom politički montiranom procesu. (V. Tomić)