Vjesnik: 03. 05. 2006.

Holbrooke: Srbija mora odlučiti hoće li Kosovo ili EU

BEOGRAD - Nekadašnji veleposlanik SAD u UN i jedan od kreatora Daytonskog mirovnog sporazuma Richard Holbrooke izjavio je za beogradsku tv postaju B 92 da Srbija mora odlučiti hoće li Kosovo ili članstvo u Europskoj uniji, prenose u utorak svi beogradski elektronički mediji. Dodajući kako ne može govoriti u ime službenog Washingtona, Holbrooke je rekao da će Srbija krajem godine morati donijeti odluku i od toga će direktno ovisiti hoće li nastaviti svoj put ka Europskoj uniji ili ne.

»Vjerujem da Kosovo treba dobiti neovisnost, ali s apsolutnim jamstvima sigurnosti i poštivanja imovine, religijske i kulturne slobode manjina, prije svega Srba. Znam da se moji prijatelji u Srbiji neće složiti sa mnom i znam da će vaši gledatelji biti bijesni na mene što ovo kažem, ali istina je da je Srbija izgubila Kosovo.

Izgubila ga je zbog politike Slobodana Miloševića i najbolje je da prepozna tu realnost«, izjavio je Holbrooke.

On je rekao da u ovom trenutku ne zna koje institucije na Kosovu mogu jamčiti sigurnost nealbancima na tom prostoru. »To je vrlo važno pitanje i smatram kako je neophodna nazočnost međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu poslije potpisivanja sporazuma. [Hina]