Jutarnji list: 03. 05. 2006.

Fehir: Ja sam ohrabrio svjedoke da otkriju što je učinio Glavaš

Piše: Verica Tomić

Bivši pripadnik BOB-a u srpnju 2005. javio se tužiteljstvu i tako aktualizirao istragu o zločinima u Osijeku

OSIJEK - Istraga o ratnim zločinima u Osijeku 1991. i 1992. ponovno je aktualizirana lani u srpnju kada se Državnom odvjetništvu javio Krunoslav Fehir (31), tadašnji policajac PU osječko-baranjske, koji je za rata kao 16-godišnji mladić bio pripadnik Glavaševa BOB-a.

Iako je njegov otac Josip, umirovljeni pukovnik, nakon iskaza koji je Krunoslav dao za Feral Tribune pokušao prikazati da mu je sin otet te tako odao identitet tada zaštićenog svjedoka, Krunoslav Fehir ni do danas nije odustao od iskaza koji je u srpnju dao državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

- Ne odustajem niti od jedne riječi koju sam rekao i sve ću, ako do toga dođe, potvrditi i tijekom suđenja. Da je sve istina potvrdili su i brojni svjedoci koji su se nakon mene ohrabrili progovoriti - rekao je danas Krunoslav Fehir, koji je i dalje na tajnoj, čuvanoj lokaciji.

Fehir je, podsjetimo, ispričao da su garaže u dvorištu današnje Županije, nakon usmenih Glavaševih zapovijedi, služile za privođenje i ispitivanje civila za koje je vojnicima bilo rečeno da su “četnici, opasni i naoružani ljudi koji su radili na rušenju suvereniteta RH”.

Rekao je da je, nakon ubojstva jednog od zatočenih, čuo Glavaša kada je naredio da se ubije i drugi koji je, kroz otvor na drugoj garaži, sve to bio vidio. Taj je događaj u to vrijeme bio prikazan kao ubojstvo osobe koja je na Glavaša pokušala izvršiti atentat. Nakon Fehirova svjedočenja tužiteljstvu se javila još jedna osoba koja je imala slična saznanja kao i on.

No, u njegovom su se slučaju pojavili problemi oko toga gdje će dati iskaz jer Vrhovni sud RH isprva nije odobrio da to bude u Zagrebu. Osim svjedoka koji su se javili tužiteljstvu i policiji, dio Fehirovih izjava za Jutarnji krajem srpnja potvrdio je i Ivica Špiranec koji je potom slučajno naletio na letvu, sve demantirao i onda bio “prepraćen” na psihijatriju.

Unatoč sve žešćim pritiscima na svjedoke i one koji su to tek trebali postati, a u te su se pritiske uključili i osječka Hvidra te brojne braniteljske udruge, u rujnu i listopadu prošle godine uhićene su dvije osobe protiv kojih je, kao neposrednih izvršitelja, osječko tužiteljstvo podiglo i optužnicu. Riječ je o Fredu Margušu (45) iz Čepina, kojeg se sumnjiči da je ubio osam osoba i dvije teško ozlijedio, te Tomislavu Dilberu (33) iz Đakova, kojeg se sumnjiči da je, po Marguševoj zapovjedi, ubio jednu osobu.

Istražitelji su ispitivanja obavili i u Beogradu gdje je svjedočilo nekoliko osoba koje su u Osijeku živjele do okočanja najžešćih napada i koje su se za svjedočenje javile dobrovoljno tvrdeći da mogu puno toga reći o Glavaševoj ulozi. Osim o događajima u zloglasnim garažama i ubojstvu Đorđa Petrovića i Čedomira Vučkovića, oni su navodno svjedočili i o tome što se događalo ispred i u tadašnjoj tzv. Crvenoj kasarni.