Večernji list: 04. 05. 2006.

Iz državnog vrha najavili Glavašu da će protiv njega biti podignuta optužnica

Glavaša HDZ upozorio u siječnju 2005.

Ni premijer Sanader ni predsjednik Sabora Vladimir Šeks jučer nisu željeli komentirati zahtjev za ukidanje imuniteta Glavašu. Jedina premijerova izjava bila je da je slučaj stvar Državnog odvjetništva i da je istraga u tijeku. Na zid šutnje nailazili smo i kod pokušaja da o tome razgovaramo i s drugim Vladinim dužnosnicima koji su jučer bili u Vukovaru.

No, u HDZ-u su iziritirani Glavaševim optužbama da ga bivša stranka politički progoni, jer je riječ, kažu, o njegovu manevru. Naime, državni je vrh još u siječnju 2005. signalizirao Glavašu da se povuče sa državnih i stranačkih dužnosti jer je protiv njega pokrenuta istraga za ratne zločine koja će, po svemu sudeći, završiti optužnicom. Povlačenjem s dužnoti Glavaš je, prema planu HDZ-a, trebao olakšati situaciju za državu i stranku.

No, Glavaš je to protumačio da ga se stranka koju je osnovao odriče i krenuo je na nju. Tada je, kažu u HDZ-u, pronašao ideju regionalizma i osnovao udrugu, znajući da će zbog toga biti izbačen iz HDZ-a. Iako je govorio da neće osnivati novu stranku, ove bi subote, navodno, njegova udruga trebala postati baš to. Na čelu joj, kažu u HDZ-u neće biti Glavaš, nego Krešimir Bubalo. Članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva u petak će doznati razloge zbog kojih Mladen Bajić traži ukidanje imuniteta Glavašu. Tad će, naime, iz DORH-a dobiti spis, a sjednicu o toj temi imat će u utorak.

Ukidanje imuniteta Glavašu, inače, za zastupnike bi mogao biti najlakši posao vezan uz taj slučaj. Eventualni zahtjev za njegovo pritvaranje, međutim, izazvao bi veće probleme. Naime, i bez imuniteta Glavaš ostaje zastupnik, stoga ga se može pritvoriti isključivo uz novu odluku parlamenta, objašnjava Žarko Puhovski.

Tu bi zastupnici vjerojatno bili u većim dilemama nego kod ukidanja imuniteta, koje sve stranke, osim HSP-a, doživljavaju kao davanje prostora za djelovanje pravnoj državi bez prejudiciranja krivnje.

(B. Br., Ml. Š.)