Slobodna Dalmacija: 04. 05. 2006.

Obrana prijetnjom

Davorka BLAŽEVIĆ

Sve riječi ovog svijeta ne mogu trenutačno neutralizirati izraz lica Branimira Glavaša koji otkriva stanje duha ozbiljno uzdrmanog slavonskog gubernatora kojega je još jednom zaskočila njegova ratna prošlost. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je skidanje zastupničkog imuniteta Glavašu, kojega se tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Osijeku, gdje je tijekom ljeta 1991. ubijeno 30-ak ljudi. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks zahtjev je proslijedio Mandatno-imunitetnom povjerenstvu koje bi do 10. svibnja trebalo odlučiti hoće li protiv Glavaša moći biti pokrenut kazneni progon i odluku dati na potvrdu Saboru. Iduće srijede hrvatski parlament bit će zasigurno pretvoren u teatar čijoj je dramskoj izvedbi zajamčena visoka gledanost, koju najviše Glavaš priželjkuje.

Slučaj Osijek reciklira se u hrvatskim medijima periodično, a aktualiziran je zadnji put prošlog ljeta, što je koinicidiralo s Glavaševim razlazom s HDZ-om. Neprikosnoveni, prgavi Slavonac kojega je i sam Sanader nazivao vizionarom, preko noći se prometnuo u "progonjenu divljač" koja je napokon pala u trapulu. Dojučer najzaštićeniji HDZ-ov prvoborac ostao je na brisanom prostoru. To govori prije u prilog tezi o višeslojnoj impregnaciji pravosuđa političkim utjecajem nego o faktičnoj nemogućnosti Državnog odvjetništva da pokrene ovaj postupak i ranije. Sudbena vlast reagira sukladno političkim vjetrovima, a Glavaš po klasičnom modelu obrane prijetnjom moćnim "suigračima", prije svih - Šeksu.

Po istom obrascu pokušao je to i Hrvoje Petrač u trenutku uhićenja, nazivajući premijera Smradanerom kojemu želi puno sreće u njegovu političkom samoubojstvu. I opskurni lik poput Ljube Ćesića Rojsa mahao je navodno kompromitirajućom kasetom o Sanaderu kada su mu pokazana izlazna vrata HDZ-a. Sporni videouradak nikada nije medijima isporučio, ali je ubrzo posve zamukao i iz politike nestao. Naravoučenije za Glavaša: ma kako bio fudran arhivskom građom iz recentne hrvatske prošlosti koja mu prividno daje moć, kao pojedinac u obračunu sa sustavom nema šanse. Bajić ne riskira lako svoj kredibilitet i poziciju...