Večernji list: 04. 05. 2006.

Žalbeno vijeće smatra kaznu izrečenu od Pretresnog vijeća primjerenom

Haaški sud potvrdio presude Tuti i Šteli

Autor: GORAN JUNGVIRTH | HAAG

Žalbeno vijeće potvrdilo je presudu bivšim zapovjednicima bosanskih Hrvata, Mladenu Naletiliću Tuti od 20 godina zatvora i Vinku Martinoviću Šteli kaznu od 18 godina.

Iako je vijeće prihvatilo neke osnove Tutine i Šteline žalbe, zaključak predsjedavajućeg žalbenog suca Fausta Pocara bio je kako "Žalbeno vijeće ukida nekoliko presuda (izrečenih od Pretresnog vijeća) Naletiliću i Martinoviću, ali uzimajući u okolnost učešće u zločinima koji su počinjeni Žalbeno vijeće smatra kaznu izrečenu od Pretresnog vijeća primjerenom."

Žalbeno vijeće potvrdilo je Naletilićevu optužbu za mučenje i odbilo preostale žalbene osnove tužitelja, među ostalim tvrdnju da presudom Pretresnog vijeća nije dokazan međunarodni oružani sukob, odnosno umiješanost Hrvatske u rat.

Naletelić je dobio moralnu satisfakciju prihvaćanjem njegove žalbene osnove za osudu zbog nadređenosti prilikom premlaćivanje zatvorenika od njegova vojnika Mire Marjanovića, koji je opisan kao najbrutalniji batinaš u zatočeničkom centru "Heliodrom".

Osim toga, Žalbeno vijeće odbacilo je osude za Naletilića koje se tiču njegove nadređenosti prilikom zlostavljanja zatvorenika u Ljubuškom od strane vojnika iz Kažnjeničke bojne pod njegovim zapovjedništvom. Žalbeno vijeće ukinulo je i Naletilićevu osuđujuću presudu o progonu na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi. Ostale Tutine žalbene osnove Žalbeno vijeće je odbilo.

Martinovićeva druga žalbena osnova djelomično je usvojena, a tiče se protupravnog otuđivanja imovine, incidenta premlaćivanja zatvorenika Coce te prisiljavanja na protupravni rad zatočenika. Ostale osnove su odbačene.

Naletilić i Martinović ostat će u Pritvoru Haaškog suda dok se ne odredi zemlja gdje će služiti ostatak kazne, budući da će im se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru.

Martinović (42) je stigao u Haag 1999., a Naletilić (59) 2000. Suđenje je trajalo nešto duže od godinu dana, počelo je 2001., a završilo 2002. Pretresno vijeće donijelo je presudu 31. ožujka 2003.

Optuženi su proglašeni krivima za progone, ubojstvo, protupravno premještanje civila i protupravni rad. Osuđeni su za njihovo sudjelovanje u etničkom čišćenju civila bosanskih Muslimana na području Mostara, Bosna i Hercegovina, od travnja 1993. do siječnja 1994. Tijekom relevantnog razdoblja Naletilić je bio zapovjednik Kažnjeničke bojne, vojne jedinice u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a Martinović, kao njegov podređeni, zapovjednik niže jedinice u sastavu Kažnjeničke bojne.

Svi smo se nadali promjeni presude

Pravomoćna presuda Naletiliću i Martinoviću, čije je objavljivanje palo na dan obilježavanja obljetnice smrti Gojka Šuška, ima vrlo znakovitu poruku a treba je čitati u kontekstu procesa Jadranku Prliću i ostalim čelnicima HR Herceg Bosne te generalu Anti Gotovini. Odnosno, u kontekstu optužbi za tzv. zločinački pothvat, što nije ništa drugo nego ponovni pokušaj uvođenja kolektivne krivnje hrvatskom narodu. Krivnje, što smo se uspjeli obraniti i unatoč nametnutom nam embargu- izjavio je predsjednik Hrvatskog bloka BiH Mario Vasilj.(tk)