Jutarnji list: 04. 05. 2006.

Državno odvjetništvo: Glavaša se tereti za ubojstvo civila u garaži

Piše: Ivanka Toma

ZAGREB - Državno odvjetništvo tereti Branimira Glavaša da je osobno naredio ubojstvo civila i počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 120 Osnovnog kaznenog zakona RH! U zahtjevu za istragu, koji je priložen dokumentaciji potrebnoj za ukidanje imuniteta, navode se izjave trojice svjedoka koji su pred istražnim sucem rekli da su čuli Glavaša kako je osobno naredio ubojstvo civila.

Jedan od tih svjedoka je Krunoslav Fehir, pripadnik tzv. Glavaševe osječke bojne. On je u ljeto prošle godine Glavaša optužio za teške zločine protiv civila i inicirao ponovnu istragu.

Fehir je ispričao kakve su sudbine doživjeli ugledni osječki Srbi, Čedomir Vučković i Đorđe Petrović, zbog čije će likvidacije, izgleda, Glavaš nakon petnaest godina odgovarati.

Tijekom istrage pojavila su se još dvojica svjedoka koji su u vrijeme likvidacija bili uz Glavaša i izjavili da su ga čuli kada je naredio ubojstva. No, njihov se identitet i dalje drži u tajnosti. Usto, postoji i više drugih svjedoka čiji iskazi sklapaju skup indicija protiv Glavaša jer govore o mučenjima i likvidacijama te svjedoče da nije bilo nikakvog pokušaja atentata, nego da je inscenirana priča koju je objavio ST.

Nakon što se Glavašu ukine imunitet (što je realno očekivati), u Istražnom centru Županijskog suda u Zagrebu odlučit će se o pokretanju istrage protiv Glavaša. Zbog Glavaševa utjecaja na pravosudna tijela u Osijeku te pritiska na svjedoke, dosadašnje su se istražne radnje provodile u Zagrebu pa će se vjerojatno i istraga te eventualno suđenje.

Još se ne zna hoće li Državno odvjetništvo tražiti da se Glavašu odredi pritvor, no valja pretpostaviti da neće jer ne postoji opasnost od bijega, a utjecaj na svjedoke koji je sljedeći razlog za pritvor također otpada jer je sav mogući pritisak na svjedoke već izvršen.

Glavaš danas nije nastavio s optužbama na račun Vladimira Šeksa. - Kako se u subotu osniva stranka Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje, na čijem će čelu, nadam se, biti župan Krešimir Bubalo, do tada ću biti okupiran time. No, već nakon osnivačke skupštine putujem u Zagreb na utakmicu Dinamo - Osijek - rekao nam je danas Glavaš, dodavši da se prijašnjih dana "umrtvio", ali mu je vijest o zahtjevu za skidanje imuniteta dala, kaže, novu snagu i motiv za dodatni rad.

Na pitanje je li razmišljao o strategiji obrane ako dođe do progona, kratko je dodao: Oni koji su slagali strategiju kojom će me napasti naći će se u mišolovci koju su pravili za mene - poručio je. Iako još nije službeno angažiran, odvjetnik Marko Dumančić, rekao nam je da će vjerojatno uskoro biti angažiran jer već ima iskustva u obranama nekih hrvatskih časnika.

- Što god da se dogodi, vrijeme je da se s Osijeka skine stigma ratnih zločina, bez obzira na to o kome se radi - rekao nam je danas Zlatko Kramarić, a Glavaševe izjave da će s njim "otići i oni koji su iznad njega bili jedan kat" nije htio komentirati.

- Koliko je meni poznato, Šeksova je pozicija u Osijeku u to vrijeme bila benigna i trajala je samo 40-ak dana - dodao je. Nešto otvorenija bila je Jadranka je udovica Reihl-Kir koja je kazala da joj je žao što se sve ovo nije dogodilo prije.

- Mene samo zanima hoće li se Glavaš braniti sa slobode ili će biti pritvoren - rekla je J. Reihl-Kir.

Nova stranka kao podrška Glavašu

Na platformi Glavaševe udruge HDS u subotu će biti osnovana stranka Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje, kojom se prema priopćenju predsjednika Inicijativnog odbora, župana Krešimira Bubala, “upućuje jasna poruka HDZ-ovoj vrhuški, koja je režirala montirani politički proces protiv Glavaša, da smo sada još odlučniji da njihova politička opcija bude potučena na izborima”.

Sam Glavaš daje punu potporu stranci, a iako nam je rekao kako neće biti član stranke, na kraju je priznao da je riječ o odgovoru svima koji se nadaju da bi njegovim eventualnim pritvaranjem regionalna inicijativa koju je pokrenuo mogla doživjeti krah. (Nikola Patković)

Sanader odbio novinare u Osijeku

Premijer Ivo Sanader danas je u osječkoj Zračnoj luci Klisa, gdje je sletio na proputovanju za Vukovar, izbjegao susret s novinarima, koji su ga čekali zbog izjava o najnovijem momentu slučaja Glavaš. Petnaestak minuta prije nego što je Vladin zrakoplov sletio, novinarima i snimateljima prišao je policajac te prenio nalog protokola da je zabranjeno snimanje. (N. Pa.)

Kronologija "slučaja garaža"

OSIJEK - Sredinom srpnja prošle godine u Feral Tribuneu objavljeno je svjedočanstvo nekadašnjeg pripadnika Glavaševa BOB-a. Premda se u to vrijeme još nije moglo ni naslutiti o kome je riječ, javnosti je identitet tada već zaštićenog svjedoka otkriven na konferenciji za novinare 17. srpnja, kada je Josip Fehir, tvrdeći da je otet, prokazao svog sina Krunoslava.

Unatoč tome, Fehir mlađi i dalje stoji kod svog iskaza koji je dao državnom odvjetniku Bajiću. On se ponajviše odnosi na događaj s početka rujna 1991. kada su ispred garaža u neposrednoj blizini tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu, u dvorišnom dijelu sadašnje Županije, ubijeni Đore Petrović i Čedomir Vučković.

Tamo su, prema iskazu, nakon cjelodnevnog mučenja, tjerani čak i da piju tekućinu iz akumulatora. Kada se počeo spuštati sumrak, jedan je pokušao pobjeći no u njega su, ispričao je Fehir, pucala dvojica stražara.

- Tada se pojavio Glavaš i naredio da se likvidira i druga osoba iz garaže - ispričao je Fehir prošlog ljeta. No, taj je događaj u Slobodnom tjedniku bio prikazan kao pokušaj atentata na Glavaša. Prema Fehirovim tvrdnjama, kroz garaže je prošlo nekoliko desetaka ljudi i svi su ispitivani na isti način. Ipak, neki su od njih povremeno vođeni u zgradu nadomak garaža u kojoj je bio Glavašev ured.

Sve su to, prema njegovim tvrdnjama, bili civili koje su izvodili iz njihovih domova ili bi ih pokupili na ulici, ali su stražarima predstavljani kao četnici i osobe koje rade na rušenju hrvatske države. Fehir je ispričao i da je jednom iz hladnjače, na uglu ulica Svete Ane i Reisnerove, ispao jedan od zatočenika iz garaže.

Ispričao je i da su se ispitivanja civila, koja su završavala likvidacijom na dravskoj obali, obavljala i u kući u Dubrovačkoj ulici 30, gdje je i sam bio nekoliko puta. (V. T)