Vjesnik: 04. 05. 2006.

Za razrješenje zločina nikad nije kasno

OSIJEK - Ratni osječki gradonačelnik, potpredsjednik HSLS-a Zlatko Kramarić, u srijedu se na konferenciji za novinare osvrnuo na zahtjev glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića za skidanje imuniteta saborskom zastupniku Branimiru Glavašu i pokretanje kaznenog postupka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

»Ne treba ništa prejudicirati. Treba pustiti da institucije rade svoj posao, a politika bi trebala biti duboko izvan toga«, istaknuo je Kramarić, te dodao: »Meni je kao ratnom gradonačelniku vrlo važno da se ta stigma s Osijeka napokon skine, a da se sve ono što predstavlja loše riješi tamo gdje se treba rješavati, a to je na sudu«.

On smatra kako treba vjerovati da Državno odvjetništvo zna što radi te da će, ako dođe do daljnjeg postupka, sve biti korektno.

Na upit novinara kako komentira činjenicu da se 15 godina ovaj slučaj nije rješavao, Kramarić je odgovorio: »To je tragično. Ali za razrješenje zločina nikad nije kasno«.

»Ako želimo biti moderno društvo, moramo se suočiti i s tamnim stranama naše prošlosti. Svakako da smo u ovih 15 godina propustili šansu, mnoge bi stvari bile lakše, a Osijek ne bi bio talac neriješenih slučajeva«, objasnio je Kramarić.

Odgovarajući na pitanje hoće li HSLS u Saboru glasovati za skidanje imuniteta Glavašu, kazao je da ne može govoriti u ime drugih dok se ne dogovore, ali da je to »kod takvih kvalifikacija automatizam«.

Osvrnuo se i na istupe osječkoga gradonačelnika Ante Đapića, naglasivši da mu »smeta što "jedna osoba" nema pojma o duhu zakona i činjenici da u modernim demokratskim društvima postoji trodioba vlasti, te da moramo pustiti institucije da rade svoj posao«.

Prema njegovim riječima, »izvan svake pameti je da si političar uzima za pravo da utječe na način ponašanja neke druge institucije kao, primjerice, javnim čitanjem imena potencijalnih svjedoka«.

[Maja Sajler]