Vjesnik: 04. 05. 2006.

Prekid pregovora EU s Beogradom

Olli Rehn na konferenciji za novinare istakao da se pregovori mogu nastaviti čim Srbija uspostavi punu suradnju

BRUXELLES - Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn odlučio je u srijedu u Bruxellesu otkazati nastavak pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) zbog nedovoljne suradnje s Haaškim sudom.

»Danas sam primio negativno izvješće od glavne haške tužititeljice Carle del Ponte o suradnji Beograda s Haškim sudom, stoga je Komisija morala otkazati pregovore o SSP-u«, rekao je Rehn na konferenciji za novinare u Bruxellesu, dodajući da se pregovori »mogu nastaviti čim Srbija uspostavi punu suradnju«.

»Žalosno je što Beograd nije mogao locirati, uhititi i izručiti Ratka Mladića u Haag«, rekao je povjerenik. Sljedeći krug pregovora trebao se održati 11. svibnja. Krajem ožujka, Rehn je postavio kraj travnja kao krajnji rok za uhićenje Mladića, odgodivši tada za mjesec dana odluku o prekidu pregovora nakon što mu je srbijanski premijer Vojislav Koštunica obećao da će ratni vođa bosanskih Srba biti brzo u Haagu.

Kao jedan od »ključnih razloga« zašto se Mladić ne nalazi u Haagu, Rehn je naveo to što srbijanske obavještajne službe nisu pod »punim civilnim i demokratskim nadzorom«.

»Ovdje je riječ o vladavini prava, Srbija mora pokazati da nitko nije iznad zakona i da se svi koji su optuženi za ozbiljne zločine moraju suočiti sa sankcijama«, rekao je Rehn, pozvavši »demokratske snage Srbije« da zajednički rade na ciljevima koji će biti u korist zemlje i građana. Rehn je rekao da je još uvijek moguće da Srbija i Crna Gora zaključi pregovore o SSP-u do kraja ove godine, ako brzo uspostavi punu suradnju s ICTY-em. Upitan da komentira glasine i špekulacije da je Mladić uhićen koje su se opet pojavile u Beogradu, Rehn je odgovorio da bi to sigurno bila »udarna vijest«. »Vrijeme špekulacija je prošlo, sada je vrijeme rezultata«, zaključio je. [Reuters/Hina]