Jutarnji list: 04. 05. 2006.

Hrvati ne žele u NATO: Za 29 posto, protiv 54 posto

Pišu: Sanja Simić, Krešimir Žabec

Pozivnica za Hrvatsku ne očekuje se na summitu u Rigi u studenome, već na idućem 2008. godine. Hrvatska očekuje pozivnicu zajedno s Albanijom i Makedonijom

ZAGREB - Samo 29 posto Hrvata podržava ulazak Hrvatske u NATO, pokazuje istraživanje agencije Puls. Više od 54 posto građana izričito mu se protivi, a 17 posto ne zna što bi mislilo.

Sudeći prema anketama, ohrabrujuće poruke o članstvu, koje ovoga vikenda u Dubrovnik donosi američki potpredsjednik Dick Cheney, bit će važne samo domaćoj vlasti. Predsjednik, premijer i parlamentarne stranke tek su se nedavno ujedinili na jednom od glavnih ciljeva hrvatske politike. U MVP-u nisu zabrinuti takvim rezultatima.

- Naša redovita istraživanja pokazuju da je biračko tijelo već neko vrijeme po pitanju članstva u NATO-u podijeljeno na trećine. Naime, 30 posto građana podržava članstvo, 30 posto se protivi, 30 je neopredijeljeno. U ovoj fazi, kad prava javna rasprava tek počinje, to se ne mora odraziti na konačni ishod - komentira nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimunović. Njegov i zadatak njegovih suradnika je provesti strategiju informiranja i angažirati što veći dio javnosti u raspravi o članstvu.

- Trenutno raspoloženje pokazuje da u Hrvatskoj ne vlada jednoumlje o tom pitanju, da ljudi imaju svoje mišljenje i traže argumentaciju, što pokazuje i određenu razvijenost društva - dodaje Šimunović. Prvi rezultati strategije već se vide.

S promjenom retorike predsjednika Stipe Mesića, dugo sumnjičavog prema NATO-u kao savezu i Hrvatskom članstvu u njemu, te naglim rastom podrške suradnji s Amerikom na hrvatskoj desnici, nestali su i posljednji mogući protivnici članstva na hrvatskoj poltičkoj sceni. No, politički konsenzus nije riješio problem Sanaderove vlade.

Ona od početka mandata odlučno traži što raniji ulazak u NATO jer se na to i obvezala u predizbornojj kampanji. Sada od dužnosnika Saveza i diplomata iz njegovih članica, koji u Hrvatsku dolaze češće nego ikad, stižu pitanja na temelju čega Vlada traži brz ulazak u NATO kad ne može jamčiti da bi takva odluka prošla na referendumu.

Pozivnica za Hrvatsku ne očekuje se na summitu u Rigi u studenom, već na idućem najavljenom za 2008. Hrvatska očekuje pozivnicu u tzv. skupini A3, zajedno s Albanijom i Makedonijom.

- Neka Hrvatska, Albanija i Makedonija budu sigurne da znamo što žele i očekuju. Iz Rige će se poslati snažan signal - izjavio je nedavno za Jutarnji glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer. Kako trenutačno stoje stvari, taj signal bit će uglavnom ponavljanje NATO-ove poruke da je spreman primiti Hrvatsku u članstvo čim ona bude spremna ući.

No, aktivna kampanja informiranja i promoviranja članstva još nije počela iako se planirala još za Račanove vlasti, premijer u svojim nastupima članstvo u NATO-u ne argumentira ni blizu toliko koliko članstvo u EU. Predsjednik je godinama bio skeptičan ili kritizirao pokušaje Vlade da pojačaju suradnju s NATO-om.

Cheney od subote u Hrvatskoj

- sutra Vilnius, Litva: sumit čelnika Baltičke i Crnomorske regije

- petak Astana, Kazahstan: s predsjednikom o bilateralnoj suradnji i nafti

- subota Dubrovnik: sastanak s čelnicima Hrvatske; s predsjednikom Stjepanom Mesićem u hotelu Dubrovnik Palace; s premijerom Ivom Sanaderom na večeri u restoranu Nautica

- nedjelja: sastanak s čelnicima zemalja Jadranske povelje. (Ž. T.)