Slobodna Dalmacija: 04. 05. 2006.

ZLOČIN PROTIV CIVILA RATNI ZAPOVJEDNICI IZ SLAVONIJE NA UDARU DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA

Glavaš: Povući ću i Šeksa za sobom

PALILI SELA Doznajemo da je genaral čiju je optužnicu Glavaš najavio najvjerojatnije zamjenik načelnika Glavnog stožera HV-a general Slavko Barić, a uz njega su potencijalni optuženici pukovnici HV-a Ivan Husnjak (55) i Goran Sokol (38). Njih se tereti za paljenje srpskih kuća u selima kod Orahovice

OSIJEK - Zahtjev za skidanje saborskog imuniteta zastupniku Branimiru Glavašu zbog sumnje da je bio umiješan u ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u Osijeku tijekom 1991. i 1992. godine ponovno je uzburkao osječku javnost slično kao što je to bio slučaj prije devet mjeseci kada je Krunoslav Fehir javno progovorio o tim događajima svjedočeći protiv Glavaša. Glavaš tvrdi kako će, bude li ga se kazneno gonilo, sa sobom povući i mnoge svoje bivše stranačke kolege, prije svih aludirajući na svojeg dugogodišnjeg prijatelja, sadašnjeg predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa.

Izvor iz HDZ-a

Glavaš je i prije utorka znao za zahtjev Državnog odvjetništva, što je potvrdio rekavši kako je za to čuo od generala HV-a kome je izvor, pak, bio predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Tomislav Ivić, državni tajnik Ministarstva branitelja. Glavaš, kako bi pojačao vjerodostojnost tih informacija, navodi da je čuo kako će uslijediti još optužnica - protiv jednoga generala HV-a i nekoliko ratnih zapovjednika postrojba. O kome se radi, nitko iz službenih izvora nije želio javno govoriti, no neslužbeno doznajemo da je genaral o kojemu je Glavaš govorio najvjerojatnije zamjenik načelnika Glavnog stožera HV-a general Slavko Barić.

Ratni zapovjednici su vjerojatno pukovnici HV-a Ivan Husnjak (55) i Goran Sokol (38) protiv kojih je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru 13. veljače ove godine podnijelo istražni zahtjev zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Njih se dvojicu tereti da su kao časnici HV-a tijekom akcije "čišćenja terena" 1. veljače 1992. godine u selima zapadne Slavonije Pušine i Slatinski Drenovac nedaleko od Orahovice dopustili paljenje napuštenih kuća mještana srpske nacionalnosti. U priopćenju bjelovarskog Županijskog državnog odvjetništva navodi se kako su kao zapovjednici postrojbi na terenu znali da se pale srpske kuće i da nisu ništa poduzeli, nego su naprotiv svojim podređenima dopustili da se nastavi s takvim radnjama. Tada su zapaljene 43 kuće u vlasništvu stanovnika srpske nacionalnosti.

Nagrađeni časnici

Postrojbe kojima su zapovijedali Husnjak i Sokol pripadale su 132. brigadi HV-a kojoj je izravno zapovjednik bio Slavko Barić. Navodno je i on bio izviješten o svim događajima u ova dva sela, no nije poduzeo ništa da se krivci kazne ili barem procesuiraju svi događaji koji su samo štetili ugledu Hrvatske vojske. I ne samo da Barić nije pokrenuo istragu protiv dvojice nižih zapovjednika nego ih je i nagradio. Tako je Husnjak dospio do zapovjednika vojnog vježbališta Gašinci, a Sokol postao šef Ureda zapovjednika 3. korpusa kopnene vojske.

General Barić, kao i pukovnici Husnjak i Sokol mogli bi odgovarati po zapovjednoj odgovornosti.

Tomislav PRUSINA

General Barić od lipnja 91. u HV-u

General pukovnik Slavko Barić pristupio je postrojbama Hrvatske vojske još u lipnju 1991. godine te je odmah imenovan zapovjednikom 107. brigade. Od 1993. do 1995. obnaša dužnost zamjenika zapovjednika Zbornog područja Osijek, a godinu dana nakon toga biva imenovan pročelnikom Vojnog kabineta. Do imenovanja na dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, koju i danas obnaša, general Barić obnašao je dužnosti zamjenika zapovjednika Ratne škole "Ban Josip Jelačić" i zapovjednika ZP Đakovo. Magistrirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a 1999. godine završio je i Ratnu školu "Ban Josip Jelačić", gdje je trenutačno nositelj kolegija "Međunarodni odnosi i geostrategija". Nedavno se vratio iz SAD-a gdje je u San Antoniju pohađao tečaj engleskog jezika.

Ništa od puta u Beograd

Posljednjih se dana kalkuliralo s mogućim odlaskom Branimira Glavaša u Beograd gdje se navodno trebao pokloniti na grobu Josipu Brozu. Neki tvrde da je posjet SiCG planirao upravo nakon što je dobio informaciju o zahtjevu za ukidanje njegova saborskog imuniteta, i to kako bi ondje pronašao svjedoke obrane.

Čini se, međutim, da kalkulacije nisu utemeljene jer se u SiCG protiv Glavaša također vodi istraga te bi, pojavi li se ondje, mogao biti i uhićen. Naime, srpsko pravosuđe surađuje s hrvatskim u istrazi oko zločina u Osijeku.

Postoje dokazi specijalne policije

Istraga protiv generala Barića mogla bi biti pokrenuta i na osnovi dokaza koje su, nakon paljenja sela, prikupili pripadnici Specijalne policije. Navodno postoji i videozapis iz prosinca 1991. godine na kojemu se vide pripadnici HV-a kako osiguravaju selo koje je ostalo čitavo sve do 1. veljače 1992. godine, kada je do temelja spaljeno.

Sanader: To je stvar pravosuđa

Premijer Ivo Sanader, upitan za komentar slučaja Glavaš, rekao je tek kako je to stvar pravosuđa, dok je Vladmiri Šeks odmahmuo rukom samo se nasmiješivši.

Mesić: Trebalo je prije reagirati

Bilo bi neumjesno da na bilo koji način komentiram ono što poduzima Državno odvjetništvo u slučaju Branimira Glavaša budući da se zalažem za funkcioniranje pravne države i da svaka institucija obavlja svoj dio posla te odgovara za to, kazao je predsjednik Stjepan Mesić odgovarajući u srijedu na pitanja novinara nakon svečanosti uručivanja certifikata za upravljanje okolišem tvrtki Chromos boje i lakovi. Upitan za komentar oko istrage događanja u Osijeku 1991. godine, Mesić je odgovorio kako je "svakako trebalo prije reagirati, i to je samo dokaz da mi nismo funkcionirali kao pravna država, odnosno tako da pred zakonom budu svi jednaki".

— Očito da je to sve rezultat takvog načina funkcioniranja institucija da se danas mora rješavati ono što je trebalo rješavati promptno onda kada se dogodilo — zaključio je predsjednik Mesić.

Škare-Ožbolt: To je obračun!

Predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt izjavila je kako se ne može oteti dojmu da se u pokretanju postupka protiv Glavaša radi o obračunu, a ne o traženju istine. Podsjetila je da se Glavaša sumnjiči za ratne zločine počinjene još 1991., od kada se promijenilo nekoliko vlada, zbog čega se, kaže, sada stječe dojam da je riječ o obračunu i da ničeg ne bi bilo da je Glavaš ostao u HDZ-u. Na pitanje je li kao ministrica pravosuđa mogla ubrzati otkrivanje istine o tim slučajevima, odgovorila je kako to nije mogla učiniti jer je to u djelokrugu Državnog odvjetništva i policije.

IDS će glasovati za skidanje imuniteta

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu najavio je kako nema dvojbe da će IDS-ovi saborski zastupnici glasovati za skidanje imuniteta Branimiru Glavašu. Prema njegovim riječima, Slavonija je bila žrtva brutalne agresije, no, smatra Kajin, javnost zna da su se ondje događali i zločini iza kojih su stajale neke institucije pod nadzorom hrvatske vlasti.

"Zločine treba istražiti, a krivce kazniti, no prije same istrage nikome se ne može ništa pripisati", izjavio je saborski zastupnik Damir Kajin.