Večernji list: 04. 05. 2006.

SUĐENJE PRATESU Bivši šef Udbe Josip Perković jučer nije svjedočio videolinkom zbog bolesti

Suđenje Pratesu: Tužitelji Šeksa optužili za represiju

Autor: Z. DESPOT, G. JUNGVIRTH

Bivši šef hrvatske Udbe Josip Perković jučer nije svjedočio na zagrebačkom Županijskom sudu. Svjedočenje se trebalo prenositi videolinkom u München, gdje se sudi Krunoslavu Pratesu za ubojstvo Stjepana Đurekovića. Iako je sve bilo spremno, sudsko vijeće prekjučer je od njemačkog veleposlanstva u Beču samo dobilo obavijest da je Perković bolestan i da ne može doći na sud. To je objašnjenje kod sudaca izazvalo neskriven osmijeh. Pokušali su stupiti u vezu sa Zagrebom, ali u Zagrebu se nitko nije javljao, pa je sve ispalo blamaža.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo kaže da njegov klijent ima problema s kralježnicom te da mu je liječnik preporučio strogo mirovanje. Sud je odredio Perkovićevo saslušanje 10. svibnja. Sutra bi preko videolinka trebao biti saslušan Zdravko Mustač, bivši šef savezne Udbe, kojega je Perković naslijedio u Zagrebu.

Najavljeno je da bi 8. svibnja u Sarajevu trebao biti saslušan Ivan Lasić, bivši visokopozicionirani djelatnik Udbe koji je prije više od 10 godina pred zagrebačkim sudom optužio Perkovića za Đurekovićevo ubojstvo. Sud je saslušavao policijskog istražitelja Armina Friedleina, glavnog za Đurekovićev slučaj, koji je potvrdio više-manje poznate stvari. Tužitelji su, međutim, skrenuli ispitivanje na Vukušićev otkaz.

Friedlein je tako naveo da je Vladimir Šeks dao otkaz Vukušiću, očito zbog svjedočenja u Münchenu, na što su tužitelji zaključili da je riječ o represiji. Tužitelji su naveli da se u Hrvatskoj vodi i kampanja protiv Vice Vukojevića zbog njegova svjedočenja.