Vjesnik: 05. 05. 2006.

Ministri traže odgovornost Koštunice

Zastupnici u parlamentu nastaviti podržavati vladu do završetka pregovora o budućem statusu Kosova

BEOGRAD (Od Vjesnikova dopisnika) - Odluka Miroljuba Labusa, lidera stranke G17plus da podnese ostavku na dužnost potpredsjednika srbijanske vlade otvorila je u četvrtak mnoga pitanja, uključujući i prijevremene izbore, te je li vlada bila posve iskrena u svojoj namjeri da uhiti i izruči haaškog optuženika Ratka Mladića.

Javnost je posebno iznenađena Labusovom izjavom da su Mladića »na mnogim mjestima tražili, samo ne tamo gdje je on bio«. U četvrtak je redovna sjednica vlade trajala duže nego uobičajeno, a glavna rasprava vodila se o naporima da se uhiti Mladić. Ministri G17plus su pitali što čine državni organi na uhićenju Mladića i hoće li netko snositi odgovornost za neuspjehe financirane novcem poreznih obveznika. Premijer Koštunica je uglavnom šutio. Labus je najavio da će središnji odbor G17plus na sjednici 13. svibnja odlučiti o ostavkama drugih ministara, ali da će zastupnici u parlamentu nastaviti podržavati vladu do završetka pregovora o budućem statusu Kosova.

Labus, čija je stranka formirana američkim i njemačkim novcem već je prijetio ostavkom u siječnju 2005, pa je Koštunica morao početi izručivati umirovljene generale Haagu. Sada su ulozi podignuti, jer bi premijer veoma loše prošao na izvanrednim izborima, a G17plus možda ne bi ni prešao prag od pet posto.

Bojan al Pinto-Brkić