Večernji list: 05. 05. 2006.

APSURD U REGISTRU BRANITELJA

Vrhovni zapovjednik nije branitelj

Autor DAVOR IVANKOVIĆ, NIKOLA SEVER ŠENI, JADRANKA JUREŠKO KERO

Prvi hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga u vrijeme oslobodilačkog Domovinskog rata nema status hrvatskog branitelja! Njegovo ime, naime, nije uvršteno u popis gotovo 490.000 imena, koliko ih čini tek sastavljeni registar branitelja. Vrhunac je to brojnih apsurda koji prate izradu registra i podjelu udjela u Fondu dionica hrvatskih branitelja. To što njegova obitelj, odnosno udovica Ankica Tuđman, tako ne posjeduje dionice Fonda, zacijelo za obitelj i nije problem, no činjenica da je netko iz administracije RH “zaboravio” na glavnog branitelja i tvorca neovisne Hrvatske dodatno uzbuđuje obitelj.

– Ne bih želio dolijevati ulje na vatru – jedino je što je predsjednikov sin prof. Miroslav Tuđman bio spreman izjaviti za javnost.

MORH glavni krivac

Kako neslužbeno doznajemo, glavni krivac za to što Tuđmana nema u registru hrvatskih branitelja jest Ministarstvo obrane. Predsjednik Tuđman bio je kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga u sastavu Glavnog stožera koji je izdvojen iz Ministarstva obrane. Međutim, MORH je u registar branitelja, kako neslužbeno doznajemo, uvrstio sve ostale pripadnike Glavnog stožera.

Kako se dogodio propust, nije poznato, a u braniteljskim udrugama kažu da je riječ o “najvećoj svinjariji u hrvatskoj povijesti”. Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor jučer nije mogla komentirati tu činjenicu te je kazala da su za uvrštavanje u registar hrvatskih branitelja bili zaduženi MORH i MUP te da kod njih treba potražiti odgovor na pitanje zašto Tuđmana nema u registru hrvatskih branitelja.

Detuđmanizacija

Dok Vladini službenici počinju jedni na druge prebacivati odgovornost za veliku blamažu, na osnovi činjenice da su ostali članovi Glavnog stožera, izgleda, uredno uvršteni u registar može se zaključiti da je Franjo Tuđman doista – zaboravljen. Namjerno ili slučajno? Namjeru u ovom apsurdu prepoznat će oni koji tvrde da je to što je Franjo Tuđman “zaboravljen” u registru branitelja logičan dovršetak tzv. detuđmanizacije. Kako HDZ-a, tako i države.

Prijatelji obitelji Tuđman navode da je blamaža rezultat licemjerne politike koja se očituje i u tome što glavni grad Hrvatske još nije nijednu ulicu ili gradski trg nazvao imenom prvog hrvatskog predsjednika. Podsjećaju da nije odgovoreno ni na želju obitelji Tuđman koja je smatrala da bi za dostojno sjećanje na Franju Tuđmana bilo dovoljno preimenovati zagrebačku zračnu luku kad se već zagrebačke gradske vlasti ne uspijevaju dogovoriti o ulici ili trgu.

Razumljiva je stoga ljutnja obitelji Tuđman i povrijeđenost zbog koje i ne želi ozbiljnije komentirati “propust” neuvrštavanja imena Franje Tuđmana u registar branitelja. Tumače to pokušajem da to ime postane u Hrvatskoj svojevrstan tabu, no potpuno su uvjereni da, povijesno gledajući, takav nepravedni tabu nitko u Hrvatskoj neće uspjeti realizirati.

Predsjednikova udovica nema rješenje

– Obitelj Tuđman nije primila nikakvo rješenje o udjelima u Fondu dionica branitelja. O svemu što se događa u vezi s bodovanjem branitelja obaviještena sam samo čitajući Večernji list i mogu reći da sam uočila kako se neki hrvatski branitelji žale da je nepravedno ili neprimjereno vrednovano njihovo sudjelovanje u ratu i to mi je iskreno žao. Na vaše pitanje o registru branitelja i Fondu dionica ne mogu odgovoriti jer s time nisam upoznata i nitko sa mnom nije kontaktirao.

Branitelji su dobili udjele u Fondu i određeni broj bodova, ali ne mogu ništa podrobnije komentirati jer moja obitelj i ja nismo ništa službeno primili. Nisu mi poznati ni kriteriji, a ne znam ni tko je sastavio registre.

Mislim da je suvišan svaki moj komentar činjenice da netko uopće može razmišljati ili dovoditi u pitanje braniteljski status moga supruga koji je bio prvi hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i svih hrvatskih branitelja – kaže A. Tuđman.