Večernji list: 05. 05. 2006.

POVRATAK DIPLOMATA Bivši ministar vanjskih poslova priprema se za novo poglavlje u karijeri

Povratak Žužula u UN i biznis

Autor: Deana Knežević

Bivši ministar vanjskih poslova a sadašnji HDZ-ov saborski zastupnik Miomir Žužul priprema se za novo poglavlje u svojoj karijeri. Dok se u kuloarima govori da bi on mogao postati premijerov izaslanik za zemlje srednje i jugoistočne Europe, što u Vladi za sada izričito opovrgavaju, a Žužul otklanja komentarom da ga "ne zanima mjesto koje bi iziskivalo stalni angažman u državnim strukturama", istina je sljedeće: Miomir Žužul zajedno s dr. Antom Babićem, bivšim državnim tajnikom za razvojnu strategiju, i odvjetnikom Nevenom Cirkvenijem te američkim partnerima priprema osnivanje međunarodnog sveučilišta sa sjedištem u Dubrovniku.

Treći partner

Prve bi studente sveučilište trebalo primiti u jesen 2007. godine, a ponuđene će im biti četiri studijske grupe: međunarodna politika, međunarodno poslovanje i trgovina, javna uprava i menadžment te povijest kultura i civilizacija. Žužulov partner dr. Ante Babić već je dovoljno afirmiran u krugu znanstvenika mlađe generacije, a pretpostavke su da se treći partner Neven Cirkveni uključuje kao odvjetnik s velikim poslovnim iskustvom, ali i kao stručnjak s doktoratom iz politologije i postdiplomskim obrazovanjem s američkog sveučilišta.

Ni sad kad je formalno samo saborski zastupnik, Miomir Žužul nije daleko od diplomacije i vanjske politike. Premijer Ivo Sanader cijeni njegovo diplomatsko iskustvo, te je koristio njegove usluge za nedavnog sastanka Europske pučke stranke u Rimu. Žužul kaže kako je spreman prihvatiti se svakog posla za Vladu ili stranku iz područja vanjske politike koji ne iziskuje stalni angažman u državnoj upravi.

Namjerava se posvetiti svojim projektima, a dobio je i zanimljivu ponudu iz Ujedinjenih naroda. Jučer nam je, naime, potvrdio da mu je ponuđeno mjesto u budućoj UN-ovoj komisiji za mir. Bude li takvo tijelo osnovano, bivši ministar vanjskih poslova Žužul će ući u stalni sastav grupe stručnjaka kojima će biti povjereno posredovanje u mirovnim intervencijama.

Elegantan povratak

Ako se taj plan ostvari, za bivšeg šefa diplomacije Republike Hrvatske bit će to vrlo elegantan povratak u vanjsku politiku, iz kojih se bio isključio ostavkom na mjesto ministra vanjskih poslova u veljači prošle godine.

Na ostavku je bio prinuđen zbog poznate afere Imostroj i novčanih transakcija između te tvrtke i poduzeća što je tada bilo u vlasništvu njegove supruge. Zbog te afere, tvrde politički kuloari, Miomir Žužul bi teško mogao očekivati Mesićev supotpis za neku veleposlaničku dužnost, a angažman u ad hoc diplomaciji i njemu sada više odgovara.

Nisam poseban Sanaderov izaslanik

Ne znam ništa o tome da bih trebao postati posebnim premijerovim izaslanikom za zemlje srednje i jugoistočne Europe rekao je Miomir Žužul, a informaciju je opovrgao i glasnogovornik Vlade Ratko Maček. U razgovorima s premijerom, kaže Žužul, o tome nije bilo govora, a kad se razmišljalo tko bi trebao preuzeti mjesto koordinatora Procesom suradnje u zemljama jugoistočne Europe (SEECP), Žužulov je pristup bio da to mora biti netko iz državne uprave. Prije nekoliko tjedana Vlada je na to mjesto postavila državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Hidu Biščevića. Od jučer, Hrvatska je preuzela jednogodišnje predsjedanje tom asocijacijom od deset zemalja regije, među kojima su i Bugarska i Turska.