Vjesnik: 05. 05. 2006.

Saborsko povjerenstvo o Glavašu u utorak

U zahtjevu Državnog odvjetništva za skidanje zastupničkog imuniteta Branimira Glavaša tereti se da je osobno zapovjedio ubojstvo civila

ZAGREB - Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora u utorak će razmotriti zahtjev Državnog odvjetništva za skidanje zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu zbog sumnje da je bio umiješan u ratne zločine nad civilima u Osijeku tijekom 1991. i 1992. godine. Potvrđeno nam je to u četvrtak od vodećih ljudi Povjerenstva, od kojih doznajemo i da će članovi Povjerenstva materijale za sjednicu dobiti u petak.

Državno je odvjetništvo zahtjev za skidanje imuniteta Glavašu i odobrenje za pokretanje kaznenog progona s optužbom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva uputilo Saboru 25. travnja, a predsjednik Sabora Vladimir Šeks proslijedio ga je Povjerenstvu. Sabor bi, nakon što mu Povjerenstvo dostavi svoj prijedlog, o skidanju imuniteta trebao odlučiti na početku novog zasjedanja zakazanog za iduću srijedu.

Neslužbeno doznajemo da se u zahtjevu Državnog odvjetništva, priloženom dokumentaciji potrebnoj za skidanje imuniteta, Glavaša tereti da je osobno zapovjedio ubojstvo civila i počinio ratni zločin iz članka 120. Osnovnog kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Ivka Bačić