Večernji list: 05. 05. 2006.

SLUČAJ OSIJEK '91. Glavaš opovrgava da mu je još početkom 2005. sugerirano povlačenje s dužnosti i poručuje:

Glavaš: Sanader me ne može ušutkati

Autor: Mladenka Šarić

To je najobičnija laž! - komentirao je Branimir Glavaš tvrdnju iz HDZ-a da mu je još početkom 2005. iz državnog vrha signalizirano da se povuče sa svih državnih i stranačkih dužnosti jer je protiv njega pokrenuta istraga koja će, po svemu sudeći, završiti podizanjem optužnice.

Neka me pritvore

Nikakvih signala da se protiv mene vodi istraga nisam imao. Ja se toga ne bojim jer nikoga nisam ubio niti sam to naredio. Sve je to kriminalno-političko podmetanje u HDZ-ovoj režiji, što ću razgoliti sa saborske govornice. Ako me Sanader želi ušutkati, najbolje mu je da odmah naredi Mladenu Bajiću da me u srijedu, nakon ukidanja imuniteta, pritvori, jer me samo tako može zaustaviti poručuje Glavaš te dodaje da više vjeruje Carli del Ponte nego Ivi Sanaderu.

Njezini istražitelji, kaže, razgovaraju s ljudima koje sumnjiče, za razliku od njegovih, koji 10 mjeseci istražuju, a da s njime nisu razgovarali.

Jedini razgovor koji je s Ivom Sanaderom vodio o svom statusu u stranci koju je osnivao bio je u ljeto 2003., kad se, kaže Glavaš, naslućivalo da će HDZ pobijediti na izborima. Sanader ga je pozvao k sebi i pitao kakve su mu stranačke ambicije.

Rekao sam mu da me na zanima ništa u stranačkoj ili državnoj hijerahiji, ni ministarsko mjesto ni velike državne tvrtke, već da želim samo na izborima izboriti svoje zastupničko mjesto. Jedino što sam tražio jest da, ako postanem zastupnik, budem predsjednik bilo kojeg saborskog odbora kako bih u Zagrebu imao pravo stanovati u državnom stanu, a ne u podstanarskom kaže Glavaš, dodajući da je šefu stranke rekao i da je svjestan da u prvim redovima novog HDZ-a trebaju biti novi ljudi.

Kanio se povući

Prije dvije godine počeo je razmišljati o povlačenju iz politike, pa je u ožujku 2005. položio javnobilježnički ispit i o tome obavijestio Vladimira Šeksa. Kanio se te jeseni povući, što je Šeksa, kaže Glavaš, nasmijalo, pa mu je rekao da on nije za tako miran posao. S tajnikom HDZ-a Ivicom Završkim, kaže, imao je dogovor da zajedno rade u javno-bilježničkom uredu koji bi Glavaš otvorio na svoje ime.

Glavaš bi nastojao dobiti što više poslova, a dobit bi dijelili popola, prepričava nam svoje planove.

No, prije povlačenja je htio, kaže, HDZ-u ostvariti najbolji rezultat na lokalnim izborima. No, to se, kaže, nije svidjelo mnogima u stranci, pa su počeli sukobi kako bi ga se oslabilo. Tad je osnovao udrugu i razišao se s HDZ-om.

Najprije treba odlučiti Sabor

Zanimalo nas je kad će biti podnesena kaznena prijava protiv Glavaša i, ako slučaj ne završi na sudu, hoće li Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, podnijeti ostavku. To je smiješno. Najprije Sabor mora odlučiti o njegovu imunitetu, a policija je već podnijela kaznenu prijavu kazao je Bajić. Na pitanje na kojem bi se sudu sudilo Glavašu, Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda RH, odgovorio je da najprije svoje treba odraditi Državno odvjetništvo. (D. Pl.)