Slobodna Dalmacija: 05. 05. 2006.

ZNALO SE VRH HDZ-a 2005. GODINE UPOZORIO SLAVONSKOG POLITIČARA NA OZBILJNOST OPTUŽBI

Šeks Glavašu: Povuci se iz politike i pripremi obranu

ODMETNIK Glavaš je sugestiju odbio, osmislio projekt regionalne slavonske stranke i na lokalnim se izborima u svibnju prošle godine u Osijeku našao nasuprot svojoj dojučerašnjoj stranci HDZ-u

ZAGREB - Skupina visokih dužnosnika HDZ-a na čelu s Vladimirom Šeksom još je 2005., prema informacijama kojima raspolaže Slobodna Dalmacija, upozorila Branimira Glavaša da su optužbe svjedoka za ratni zločin u Osijeku vrlo ozbiljne te mu predložila da se povuče iz politike i počne pripremati svoju obranu. Glavaš je to odbio, osmislio projekt regionalne slavonske stranke i na lokalnim se izborima u svibnju prošle godine u Osijeku našao nasuprot svojoj dojučerašnjoj stranci HDZ-u.

Prema informacijama iz vrha HDZ-a, Glavaš je početkom prošle godine upozoren da je istraga o ratnim zločinima daleko odmaknula te da bi se on mogao suočiti s ozbiljnom optužnicom. Vodstvo HDZ-a procjenilo je tada da bi i za samog Glavaša, a i za stranku, bilo najbolje da se on povuče iz politike smatrajući da bi njegov daljnji politički angažman tijekom istrage, a potom i tijekom vjerojatnog sudskog procesa štetio i HDZ-u, ali i njemu samome.

U HDZ-u insinuacijom ocjenjuju Glavaševe optužbe da je u obračunu s njime instrumentaliziran i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Naš sugovornik iz vrha HDZ-a podsjeća da je riječ o čovjeku kojega je izabrala bivša vlast i čiji ured istrage u potpunosti provodi autonomno od politike.