Večernji list: 06. 05. 2006.

Sarajevo: Del Ponte ponovno optužuje vlasti u Beogradu

SARAJEVO- Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte ponovno je u petak optužila srbijanske vlasti da izbjegavaju uhititi haškog bjegunca Ratka Mladića upozorivši pri tom da će se pritisak na Beograd svakako nastaviti.

"(Vojislav) Koštunica zna da se Mladić nikada neće dragovoljno predati i zato je neprihvatljivo to što radi", izjavila je Del Ponte u Sarajevu gdje je sudjelovala na konferenciji o utvrđivanju istine o ratnim zbivanjima na zapadnom Balkanu što ju je organiziralo više nevladinih udruga i organizacija s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore te Kosova.

Del Ponte je ovom prigodom ustvrdila da je Koštuničina vlast tijekom 2005. i ove godine imala dvije ili tri jasne prilike uhititi Mladića no to je izbjegla učiniti jer se ovog bjegunca pokušava privoljeti da sam ode u Den Haag što je potpuno nerealno očekivati.

Posljednja prilika za uhićenje, kako je kazala glavna haška tužiteljica, propuštena je u siječnju ove godine.

Del Ponte je kazala da ju je Koštunica u ožujku čvrsto uvjeravao da će Mladić ubrzo biti prebačen u Den Haag te da je stoga očekivala kako će se to svakako dogoditi do kraja travnja.

Istaknula je međutim da će vlasti u Srbiji to morati učiniti prije ili kasnije.

"Pritisak Europske unije stoga je vrlo važan no ne samo zbog Mladića nego i zbog Radovana Karadžića i još četiri preostala bjegunca", kazala je Del Ponte.

Razgovarajući sa sudionicima sarajevskog skupa, Del Ponte je komentirala i izjave dviju predstavnica udruga koje okupljaju obitelji ubijenih ili nestalih Srba iz Hrvatske.

Vjera Solar iz Građanske udruge protiv nasilja Hrvatske pitala je glavnu hašku tužiteljicu zašto ICTY nije ništa poduzeo kako bi se istražila ubojstva Srba u Sisku počinjena 1991. godine.

Podsjetila je da je među prvima ubijenima bila i njezina tada 19-godišnja kćerka te je istaknula da suđenje za neka od tih ubojstava pred lokalnim sudom traje već deset godina.

Posebice je optužila bivšeg župana Đuru Brodarca da je osobno odgovoran za brojne zločine počinjene na sisačkom području.

Ružicu Spasić iz Udruge obitelji nestalih i nasilno odvedenih iz Vukovara zanimalo je pak što je ICTY poduzeo kako bi se istražila ubojstva Srba u tom gradu.

Komentirajući sudski proces o događajima u Sisku Del Ponte je kazala da je pravda često na žalost spora jer to zahtijeva postupak pravednoga suđenja.

"Važno je ipak da suđenja počnu i da se završe", kazala je haška tužiteljica.

Odgovarajući na pitanje o ubojstvima vukovarskih Srba, Del Ponte je rekla da ICTY nije bio u prilici baviti se tim zločinima zbog ograničena mandata i pritisaka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da ograniči broj istraga i zaključi ih što prije kako bi ICTY okončao rad do kraja 2010. godine.

Zbog pritisaka koji su uslijedili 2003. godine, Tužiteljstvo ICTY-a moralo je ograničiti svoje napore na istrage protiv 70 od ukupno 200 osoba koje su tada bile na popisu osumnjičenih visokog vojnog ili političkog ranga.

(Hina)

Del Ponte: Akcija u Beogradu bila je predstava za javnost

SARAJEVO - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte nazvala je običnom predstavom akciju pretresa kuće sina haaškog optuženika Ratka Mladića što ju je u petak u Beogradu izvela srbijanska policija.

"Tu su kuću pretresli prije dva tjedna. Teško da bi se sada tamo bilo što novo pronašlo. To je bila samo predstava za javnost", kazala je Del Ponte novinarima u Sarajevu nakon razgovora s Visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schwarz-Schillingom.

Mladićev slučaj, kazala je Del Ponte, općenito predstavlja veliko razočarenje jer je primjer neispunjenih obećanja koja daje srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

Glavna haaška tužiteljica je potvrdila kako ne namjerava odustati od privođenja Mladića dodajući kako je to za nju prioritetna zadaća.

"Sada sam potpuno usmjerena na Mladića. Čim on bude u Den Haagu, prioritet će biti (Radovan) Karadžić", kazala je Del Ponte potvrdivši kako je o privođenju bivšeg vođe bosanskih Srba u Sarajevu razgovarala sa zapovjednicima EUFOR-a i stožera NATO-a.

"Apsolutno nemam informacija je li Karadžić u Republici Srpskoj, Crnoj Gori ili Srbiji", kazala je Del Ponte pojašnjavajući kako stoga očekuje od NATO-a da bude aktivniji.

Za Del Ponte bi bilo značajno dobiti i informaciju da Karadžić eventualno nije u regiji kako bi onda poduzela odgovarajuće mjere prema drugim državama.

Schwarz-Schilling je ocijenio kako bi se moralo poduzeti sve da BiH new dođe u situaciju u kojoj je danas Srbija zbog izostanka pune suradnje s Haaškim tribunalom.

Dodao je kako je u svakom trenutku spreman iskoristiti sve ovlasti koje mu stoje na raspolaganju da bi se ta suradnja osigurala.

(Hina)