Jutarnji list: 06. 05. 2006.

MORH: Tuđman po zakonu nije bio branitelj

Pišu: Suzana Barilar, Ana Plišić

Ministarstvo branitelja tvrdi kako nema veze sa slučajem, a MORH da treba mijenjati Zakon o braniteljima

ZAGREB - Član Predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, šokiran otkrićem Jutarnjeg lista da ratni hrvatski zapovjednik oružanih snaga Franjo Tuđman nema status hrvatskog branitelja, zatražio je istragu kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za taj propust!

- Ne samo da očekujem da se to ispravi nego očekujem i da se istraži tko je krivac! Tješim se da se radi o nenamjernom propustu administracije - rekao je Hebrang.

I njegov stranački kolega iz vrha HDZ-a Miomir Žužul prozvao je administraciju zbog tog, kako je rekao, apsurdnog propusta. Kao i Hebrang zatražio je da se hitno ispravi ta greška i Franji Tuđmanu prizna status branitelja.

Revolt su Sanaderovi ministri izazvali i među braniteljskim udrugama koje su također uputile zahtjev Vladi da popravi stvar. U Banskim dvorima nisu složni oko toga što učiniti: u Ministarstvu branitelja kažu da se Tuđmanu mora dati status branitelja, a u Ministarstvu obrane odgovaraju da se to može učiniti samo ako se promijeni Zakon.

Iako je pitanje braniteljskog statusa Franje Tuđmana isprovociralo svađe na mnogim adresama, a oduševljena nije bila ni obitelj Tuđman, većina naših sugovornika nada se da je do takve greške došlo slučajno. Jedino u Ministarstvu obrane uopće ne žele priznati da se dogodio propust jer, tvrde, nema nikakve zakonske osnove po kojoj bi Tuđman dobio status branitelja.

- On je status vrhovnog zapovjednika imao na osnovu Ustava. Nije imao zasnovan radni odnos sa MUP-om ili MORH-om niti je bio pripadnik neke postrojbe što znači da nije bio nigdje evidentiran i nije bilo zakonske osnove da dobije status - kažu u MORH-u.

Rončevićevi stranački kolege iz vrha HDZ-a, međutim, odlučno tvrde da jest riječ o propustu.

S obzirom da je registar branitelja izrađen u koordinaciji triju ministarstava kojima su na čelu Jadranka Kosor, Berislav Rončević i i Ivica Kirin, kritika dvojice vodećih ljudi HDZ-a na račun “onih koji su pogriješili” izravno seže do Sanaderovih suradnika u Banskim dvorima.

Neke je Vladine dužnosnike toliko razljutio Hebrangov zahtjev za utvrđivanjem krivca da su nam u neslužbenom razgovoru rekli kako će, ako se provede istraga, “i on morati nešto o tome reći jer je bio ministar obrane pa je već tada imao ovlasti ispraviti greške”.

Sanaderove ministre koji su odgovorni za točnost podataka u registru branitelja nisu štedile ni braniteljske udruge.

- Nema zdrave logike u tome da Tuđman nema status branitelja. Uime braniteljskih udruga tražit ćemo da se to popravi i ako treba neka mijenjaju Zakon o braniteljima - izričit je Đuro Dečak, šef Koordinacije braniteljskih udruga.

Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor je, međutim, poručila da ni njeno ministarstvo ni ona s cijelom situacijom nemaju nikakve veze. Ona, kao i drugi, misli da je sve to apsurdno i neshvatljivo te je lopticu prebacila na MORH koje je, podsjetila je, izrađivao registar.

U MORH-u su se brzo snašli: “Mi smo postupili po zakonu, ako želite da Tuđman dobije status branitelja Sabor mora promijeniti Zakon o braniteljima”. - Moguće je da Tuđman dobije status, ali samo ako se izmjene zakoni. Jedna od mogućnosti je izmjena Zakona o braniteljima kojima bi uz sve navedene kategorije, koje imaju pravo na status branitelja dodala i kategorija “vrhovni zapovjednik” ili da se donese odluka da je Vojni kabinet Ureda predsjednika bio postrojba - kažu u vrhu MORH-a

No, smatraju kako bi bilo neozbiljno sada intervenirati u registar jer bi, kažu, to moglo biti protumačeno kao borba njegove obitelji za dionice. Osim toga, dodaje naš izvor iz vrha MORH-a, možda niti sam Tuđman nije želio taj status.