Glas Istre: 07. 05. 2006.

URUŠAVANJE HRVATSKE VLADE

HDZ-ova jalova borba za bolju vlastitu sliku

Vladajućoj stranci gori pod nogama, a iz tjedna u tjedan smjenjuju se afere u koje su upleteni njezini najviši dužnosnici Andrija Hebrang, Branko Vukelić, kao i prijatelji premijera Ive Sanadera

Premijer Sanader dvije je godine trpio kritiku da se previše bavi vanjskom politikom, a zanemaruje unutarnju. Stoga je lani u listopadu, kad je uspio postići otvaranje pregovora između Hrvatske i EU-a, objavio da će se u drugom dijelu mandata više okrenuti nevoljama koje tište hrvatske građane, kao što su nezaposlenost, korupcija i slično.

Otada je prošlo više od pola godine, ali stvari uglavnom stoje na mjestu. Zbog mršavih domaćih rezultata Vlade, građani i potencijalni koalicijski partneri počeli su HDZ-u okretati leđa. Pokazuju to redovita istraživanja javnog mišljenja, a potvrdili su to i izvanredni lokalni izbori prije mjesec dana, koji su nagovijestili da Sanader ne može računati na još jedan mandat na državnoj razini. Sudeći po ponašanju vrha vladajuće stranke, stvari će i dalje stajati na mjestu. Glavna briga HDZ-u nije stvaranje rezultata, nego popravljanje slike o sebi u javnosti te konsolidiranje vlastitih redova, da na idućim parlamentarnim izborima ne bi doživio poraz.

Pogođeni Šeks i Bebić

Istrage protiv Branimira Glavaša možda ne bi bilo da HDZ ne računa kako će njegovim uklanjanjem iz političkog života ojačati svoj uzdrmani položaj u Osijeku i okolici. Nakon što je i u Požeško-slavonskoj županiji potučen od SDP-ovca Zdravka Ronka, čini se da Slavonija definitivno prestaje biti glasačka tvrđava HDZ-a. Poticanjem procesa protiv Glavaša vladajuća stranka, među ostalim, nastoji sanirati gubitke u Osijeku, ali pitanje je hoće li imati uspjeha u Požegi, u okršaju sa SDP-ovom slavonskom varijantom Milana Bandića, koji se u Zagrebu pokazao nenadmašivim. HDZ-ov položaj uzdrman je i u najjužnijem dijelu države, otkako je tajkun Stipe Gabrić Jambo svoju popularnost iz Metkovića proširio na županiju.

Tim činjenicama posebno su pogođeni Vladimir Šeks i Luka Bebić, koji su godinama spadali među najjače ljude u HDZ-u. Otkako se počela osipati njihova baza u istočnoj Slavoniji, odnosno u južnoj Dalmaciji, oslabio je i politički položaj Šeksa i Bebića u vrhu stranke. Akcije padaju i Ivanu Šukeru, jer je HDZ dvaput za redom poražen na izborima u njegovoj izbornoj bazi, Velikoj Gorici. Slična sudbina pogađa i druge Sanaderove suradnike, ali zbog sumnje da su pogodovali interesima stranih tvrtki.

Miomir Žužul ni danas se ne može politički oporaviti od afera Bechtel i Imostroj, iako je na počeku mandata bio jedan od najmoćnijih ljudi u HDZ-u. Andrija Hebrang upravo doživljava javnu blamažu zbog sumnje da je svojim položajem pogodovao poslovnim interesima japanske tvrtke Shimadzu u Hrvatskoj i BiH. Sumnja se i u ministra gospodarstva Branka Vukelića zbog anonimne prijave u vezi s tvrtkom Brodosplit, a u tu aferu navodno je upleten i Siniša Poljak, Sanaderov osobni povjerenik za područje Splita. Međutim, prema indiskrecijama iz političkih krugova, Vlada se u protekla dva tjedna iza scene potrudila da sama »sanira« tu aferu koliko je to moguće, prije nego što se njome pozabavilo Državno odvjetništvo, a premijer Sanader navodno se već odrekao nekadašnjeg prijatelja Poljaka. Hebranga će se pak teško odreći, zbog njegove popularnosti na desnom krilu stranke.

Afere s ministrima

Afere s HDZ-ovim ministrima nižu se iz tjedna u tjedan, pa sada postaje jasnije zašto je Vlada cijelu zimu odugovlačila s početkom borbe protiv korupcije. Na to je upozorila smijenjena ministrica Vesna Škare-Ožbolt tvrdeći da Sanader nema volje za takvu borbu. Premijer je odbacio njezine optužbe, ali Vlada se u međuvremenu nije isprsila u antikorupcijskim akcijama. Štoviše, sve afere koje se tiču članova Vlade i vodstva HDZ-a nastoje se zataškati, kao da ribu treba čistiti od repa, a ne od glave. Vlast ima mršave rezultate, gori joj pod nogama i urušava se, a Sanader i HDZ i dalje misle da se to može najlakše popraviti borbom za stvaranje ušminkane slike o sebi u medijima.

Međutim, takva vrsta »borbe« za svaku je vlast jalova. »Sve ljude možete varati neko vrijeme. Neke ljude možete varati sve vrijeme, ali ne možete sve ljude varati sve vrijeme«, svojedobno je upozorio Abraham Lincoln.

Branko PODGORNIK