Slobodna Dalmacija: 07. 05. 2006.

UDAR NA SUSJEDA ŽESTOKI NAPAD SLOVENSKOG MINISTRA VANJSKIH POSLOVA DIMITRIJA RUPELA U JUČERAŠNJEM ’DELU’:

Hrvati su nas izdali!

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel objavio je u subotnjem broju vodećeg slovenskog dnevnog lista Delo svoju viziju političkih odnosa pred raspad nekadašnje Jugoslavije u kojoj hrvatske političare prikazuje kao tradicionalne nosioce jugoslavenskog centralizma zbog kojih je Hrvatska, kako to Rupel vidi, imala povoljniju situaciju od Slovenije u godinama raspleta "jugoslavenske krize".

Planinc, Marković...

— Iz Hrvatske su u sedamdesetim i osamdesetim godinama dolazili najradikalniji jugocentralistički prijedlozi, od saveznih funkcionara poput Milke Planinc, Ante Markovića i Stipe Šuvara — navodi Rupel.

— Hrvati su (pred raspad Jugoslavije) za razliku od nas Slovenaca imali dvije mogućnosti: da iz Jugoslavije odu ili da je preuzmu. Na redu da izvrši to preuzimanje bio je Stjepan Mesić — navodi Rupel.

Rupel u analizi iznosi da su Slovenci na kraju ostali sami jer su ih Hrvati izdali.

Rupel u prilogu u tom smislu opet emocionalno opisuje svoj boravak u Zagrebu u slovenskoj delegaciji u vrijeme rata za Sloveniju, kad je u Hrvatskoj organiziran sastanak Europske komisije i slovenskoga državnog vodstva o mirnom završetku krize nastale napadom JNA na slovenske granične prijelaze s Italijom i Austrijom.

Birana pića i sladoled

— Nikad neću zaboraviti zagrebačke sastanke s predstavnicima Europske komisije u vrijeme slovenskog rata, krajem lipnja i početkom srpnja 1991. U Sloveniji je bilo izvanredno stanje, nadvijale su se mračne noći, a na cestama su bile protutenkovske prepreke, dok su u Zagrebu restorani bili osvijetljeni, a ljudi su pjevali i plesali, kao da se nekoliko kilometara daleko ništa posebno ne događa. U Banskim dvorima poslužili su nas biranim pićima i sladoledom — piše Rupel.