Slobodna Dalmacija: 08. 05. 2006.

BIJEG S UZDE KUNA NEOBUZDANO JAČA, A LJETNA ’VRUĆICA’ TEK SLIJEDI

Euro će u špici sezone pasti na samo 7,10 kuna

NIZBRDICA Euro je 5. svibnja vrijedio samo 7,27 kuna, a istoga dana lani 7,35 kuna, pa analitičari smatraju da će se vrijednost eura u sezoni spustiti na čak 7,10 kuna

Piše: Frenki LAUŠIĆ

Tečaj domaće valute u petak je iznosio 7,274487 kuna za jedan euro, dok je na isti datum prošle godine tečaj bio 7,351406 kuna za jedan euro, ali Hrvatska narodna banka još uvijek ne reagira deviznim intervencijama na tržištu kako bi malo "primirila" kunu prije ljetne sezone.

Kao jedan od glavnih razloga aktualnom jačanju kune analitičari navode izostanak korporativne potražnje za eurima te najavljuju i daljnje pritiske na aprecijaciju domaće valute. Prije mjesec dana spekulacije analitičara za tečaj kune u odnosu na euro u ljetnim mjesecima su "dosezale" do 7,20 kuna za jedan euro, ali sada te prognoze idu i prema 7,10 kuna za jedan euro. Naravno, dosta toga će ovisiti ne samo o turističkom priljevu deviza već i o spekulantskom ponašanju banaka i deviznim intervencijama HNB-a, koje, pak, u ovoj situaciji mogu samo djelomično držati kunu na uzdi.

No, koliko god zbog jake kune kukali domaći izvoznici, jačanje kune u proteklih godinu dana navlači osmijeh na lice korisnicima kredita s valutnom klauzulom, jer su im mjesečni anuiteti svaki mjesec manji za 40 do 100 kuna. Sadašnji odnos tečaja govori kako su prošle godine u ovo vrijeme dužnici za ratu od 400 eura plaćali 2940 kuna, a ove godine 2909 kuna. Osim toga, u slučaju da kuna nastavi s tako jakim rastom, tada će i tečajni efekt kompenzirati i moguća poskupljenja raznih "naknada" za kredite koje bankari najavljuju za ovu jesen, kao i manja povećanja kamata na kredite. Domaća će valuta svoje "najjače" dane postići upravo u ljetnoj sezoni kada se bira novi guverner HNB-a, pa će ovo ljeto biti iznimno zanimljivo u "monetarnoj sferi".

Jaka kuna ljuti turiste

Strani turisti su i prošlih godina najviše gunđali zbog tečaja hrvatske nacionalne valute čiji su ljetni ’nabildani’ mišići tražili izdvajanje (pre)više eura za malo kuna u novčaniku. Takva je mjenjačka transakcija u drugom koraku vodila percepciji Hrvatske kao prilično skupe zemlje, osobito po cijenama ugostiteljskih usluga, što baš nije popularno u situaciji kada se u zemljama iz kojih nam stiže glavnina turista steže remen i vodi računa o svakom potrošenom euru. Ovo će ljeto, kako sada stvari stoje, taj ’jakokunski’ udarac na džep turista biti još izraženiji.