Večernji list: 08. 05. 2006.

CHENEY U DUBROVNIKU Zaokret u vezi s neizručivanjem Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu

Ivo Sanader nije protiv članka 98.

Autor: Vanja MOSKALJOV, Maja RILOVIĆ KOPRIVEC

Hrvatska, Albanija i Makedonija s jesenskog summita NATO-a u Rigi ne očekuju samo pozitivan signal za članstvo nego i jasan rok za razgovore o članstvu. Nazočnost američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja jučerašnjem sastanku Američko-jadranske povelje smatraju priznanjem za ostvareni napredak, što je i Cheney potvrdio.

Svježa krv

Na sastanku s premijerima Ivom Sanaderom, Salijem Berishom i Vladom Bučkovskim, naglasio je da SAD prepoznaje želju triju država za članstvo u NATO-u te da iznimno cijeni sudjelovanje u antiterorističkoj koaliciji u Afganistanu i Iraku.

Iako je naglasio da EU i NATO trebaju “svježu krv” u smislu primanja novih članica, nije dao naznake da će iz Rige biti upućen signal ili da će biti postavljen rok za pregovore.

Tijekom posjeta Dubrovniku Cheney ni s Mesićem ni sa Sanaderom nije razgovarao o članku 98., potpisivanju sporazuma o neizručivanju američkih vojnika međunarodnom kaznenom sudu. No Sanaderovo ponašanje nakon sastanka upućuje na mogućnost promjene hrvatskog stava. Sanader nije izravno odgovorio na pitanje je li RH spremna potpisati članak 98.

– Nastavit ćemo razgovarati o tom pitanju, ali ovom prilikom nismo – kratko je odgovorio. Ne želeći izjaviti da RH neće potpisati članak 98., pokazao je kolebljivost u vezi s problemom koji treba promatrati i u svjetlu izjava viđenijih hadezeovaca Hebranga i Žužula koji su za potpisivanje.

Raniji odlazak

Izjavio je i da Cheney od RH nije tražio jači angažman u Iraku te da će hrvatsko sudjelovanje ostati na razini policijskih instruktora, forenzičnoj pomoći i liječenju iračke djece u RH. Cheney se jučr vratio u SAD, a raniji je povratak objasnio riječima da želi spavati u svom krevetu.

Na pisti avion Aarona Frankena

Jedan od rijetkih privatnih zrakoplova koji su bili na pisti dubrovačke zračne luke u isto vrijeme kad i "Air Force Two" bio je zrakoplov Aarona Frankena, jednog od najbogatijih Izraelaca i supruga Maje Brinar, nekadašnje zamjenice ministra gospodarstva RH. Franken je zlatno-srebrnim avionom doputovao radi poslovnih sastanaka.