Slobodna Dalmacija: 09. 05. 2006.

U FOKUSU SUTRA GLASOVANJE O SKIDANJU IMUNITETA ZASTUPNIKU NEZAVISNE LISTE IZ SLAVONIJE

Glavašu odvjetnici savjetovali da ne govori u Saboru

IZRAVNO NA HTV-u Sve su karte otvorene, u utorak ću s odvjetnikom razraditi taktiku, no moguće je da u srijedu uopće neću govoriti u Saboru. Što bih se ja branio i dokazivao da sam nevin, neka oni dokazuju da sam kriv, kaže Glavaš, a na HTV-u kažu kako će najvjerojatnije izravno prenositi sjednicu Sabora

ZAGREB - Iako je Branimir Glavaš najavljivao da će njegovo obraćanje pred kolegama zastupnicima u srijedu popodne, kad se bude raspravljalo o skidanju njegova zastupničkog imuniteta, biti papreno, ipak je odlučio taktizirati i, stalno mijenjajući strategiju oko svog nastupa, držati u neizvjesnosti dojučerašnje prijatelje iz HDZ-a. Bilo je najava da će Glavaš iznijeti podatke inkriminirajuće i za neke visoke dužnosnike HDZ-a, ponajprije predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, no on sad najavljuje čak i mogućnost da se uopće ne obrati javnosti i kolegama zastupnicima.

Sve karte otvorene

— Sve su karte otvorene, u utorak ću s odvjetnikom razraditi taktiku, no moguće je da u srijedu uopće neću govoriti u Saboru. Što bih se ja branio i dokazivao da sam nevin, neka oni dokazuju da sam kriv — kazao nam je jučer Glavaš. Umjesto njega, u Saboru bi, kako sada stvari stoje, mogao govoriti netko od članova njegova Kluba nezavisnih zastupnika. Glavaša će, ako se postupak pokrene, braniti osječki odvjetnici Dražen Matijević i Marko Dumančić, a oni su svom branjeniku uvjetovali da se za neko vrijeme suspregne od bilo kakvih izjava medijima te da ih pusti da pravnim sredstvima ruše, kako on kaže, 'montirani politički proces'.

Popodnevna točka

O skidanju njegova imuniteta koje omogućuje kazneni progon u utorak popodne odlučivat će Mandatno-imunitetno povjerenstvo, a glasovanje o zahtjevu Državnog odvjetništva bit će prva popodnevna točka sjednice Sabora u srijedu. Kako nam je kazao Vladimir Rončević, urednik Informativnog programa HTV-a, po svemu sudeći će je i HTV prenositi. Iako je bio planiran samo prijenos aktualnog prijepodneva koje traje do 13.30 sati, u Informativnom programu ozbiljno razmišljaju da se zbog velikog interesa javnosti Sabor prenosi i poslijepodne. Konačna odluka o tome znat će se u utorak.

U ime HDZ-a u velikoj vijećnici će govoriti Vladimir Šeks, što je iznimna rijetkost jer predsjednik Sabora vrlo rijetko napušta stol predsjedatelja kako bi se zastupnicima obratio u ime svog kluba zastupnika.

Anita BELAK-KRILE

Moguće glasovanje o pritvaranju

Poznato je, dakle, da će u srijedu Sabor odlučivati o skidanju imuniteta Glavašu, no još se ne zna hoće li se glasovati i o njegovu pritvaranju. Zasad je Državno odvjetništvo zatražilo samo saborsko odobrenje za kazneni progon, ali ne i odobrenje za pritvor. Bude li istražni sudac zahtijevao da Glavaš ostane u pritvoru, Sabor će o tome morati ponovno glasovati. Očekuje se da će za skidanje imuniteta glasovati svi zastupnici i opozicije i pozicije, osim članova HSP-a i Glavaševa Kluba nezavisnih zastupnika.

Taktika za očuvanje vlasti u Osijeku

Branimir Glavaš već je razradio i scenarij za očuvanje osječke gradske vlasti i koalicije Glavaš-Đapić za slučaj da bude pritvoren. Ako istražni sudac odredi, a Sabor izglasa pritvaranje Glavaša do početka suđenja, broj vijećnika oporbe i vlasti u Gradskom vijeću Osijeka bi se poravnao na dvanaest naprama dvanaest. No, Glavaš će, ako bi došlo do zahtjeva za uhićenjem, odmah podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća, a umjesto njega u Vijeće bi ušao prvi sljedeći slobodni kandidat s njegove liste, Davor Slivka. Na najave mogućeg suđenja u Zagrebu, a ne Osijeku, Glavaš kaže kako bi mu najdraže bilo da mu se sudi u Haagu. "Tamo bih se zasigurno bolje i sigurnije osjećao", poručio je.