Večernji list: 09. 05. 2006.

EKSKLUZIVNO Predsjednik HSP-a raspodijelio čvrstu hijerarhijsku strukturu stranke

Đapić će čvrstom rukom voditi HSP

Autor: Anita Malenica

Hrvatska stranka prava želi učvrstiti treću poziciju na političkoj sceni. Kako bi osnažio hijerarhijsku strukturu, predsjednik stranke predložio je na sjednici Glavnoga stana podjelu stranačkih zaduženja, ali i top-listu 10 najutjecajnijih stranačkih ljudi.

Kako doznajemo, od izvora iz vrha HSP-a, ovakav potez Ante Đapića izazvao je muk na nedavnoj sjednici Glavnoga stana, ali ne i iznenađenje. Tim je potezom dao do znanja da, prema njegovoj odluci, o kojoj nije bilo rasprave, Vlado Jukić, glavni tajnik stranke, po jakosti i utjecaju postaje drugom osobom u stranci.

Tko je tko

Treće mjesto pripalo je novoizabranom predsjedniku Glavnoga stana Peji Trgovčeviću. Đapić je tako poručio da se u snažnom predsjedničkom ustroju HSP-a uvijek mora znati tko je tko u stranci tvrdi naš izvor. Osim toga, Jukić će biti zadužen za organizaciju stranke i financije te za članove HSP-a koji su pripadali vojnom dijelu stranke (HOS-u), dok je Trgovčević postao glavni kadrovik stranke.

Ulogu medijskih frontmena namijenio je potpredsjednicima, četvrtoj po hijerarhiji Ruži Tomašić i petom Tončiju Tadiću te Miroslavu Rožiću, predsjedniku Kluba zastupnika, te zastupniku Peri Kovačeviću. Razlog ovakvom Đapićevu potezu leži i u činjenici da je ta stranka opstala na čvrstoj hijerarhijskoj strukturi i snažnom predsjedničkom sustavu. Sasvim je jasno, nakon sjednice Glavnoga stana, ljudi iz sjene postali su Jukić i Trgovčević, koji je zamijenio preminuloga Velimira Kvesića na mjestu predsjednika Glavnoga stana.

Bez glasnogovornika

Stranka ima za cilj osvojiti minimalno 15 zastupničkih mjesta u Saboru, nakon idućih parlamentarnih izbora. HSP će ustrojiti Ured za odnose s javnošću, ali bez glasnogovornika. Cilj je da se iz jednoga centra.