Glas Istre: 09. 05. 2006.

POLITIČKA SMJENA U HRVATSKOM AUTOKLUBU: SDP-ovog TAJNIKA ZAMIJENIO HDZ-ov

Bivši HIS-ovac Družak novi tajnik HAK-a

ZAGREB - Na čelu HAK-a ponovno se dogodila smjena, no kao i do sada sve ostaje u »obitelji«. Naime, Upravni odbor HAK-a na svojoj je posljednjoj sjednici s mjesta glavnog tajnika udruge smijenio Nikolu Vukovića, koji je dužnost obnašao tri godine, kada je pak zamijenio dotadašnjeg glavnog tajnika Borisa Šprema. Vukovića će, pak, napominju u HAK-u, zamijeniti Tomislav Družak, nekadašnji predsjednik HAK-a i dosadašnji Vukovićev zamjenik.

Zbog čega je konkretno Upravni odbor odlučio smijeniti Vukovića, u HAK-ovom priopćenju ne piše, napominje se samo da je odluka provedena u skladu s HAK-ovim statutom i da će obaveze prema Vukoviću biti ispoštovane u cijelosti.

U HAK-u tvrde da Vukovićeva smjena nema veze s aferom krivotvorenja međunarodnih vozačkih dozvola kako bi se pogodovalo krađi automobila u Hrvatskoj, niti s tim što je HAK od 2003. godine, kad mu je Vuković došao na čelo, potrošio šest milijuna kuna na projekt »Škola sigurne vožnje«.

Nema sumnje HAK je, kao izrazito profitabilna »udruga građana«, interesantan onima koji obnašaju vlast u državi. Družak je već za prve vladavine HDZ-a bio predsjednik HAK-a, a njega je, pak, po dolasku SDP-a na vlast zamijenio tadašnji ministar kulture Antun Vujić. Prije HAK-a Družak je bio i ravnatelj Hrvatske izvještajne službe (HIS-a) i pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Predsjednik HAK-a, također nekadašnji pomoćnik ministra policije, bio je i Slavko Degoricija, dok se u HAK-u neko vrijeme na mjestu savjetnika nalazio i današnji šef POA-e Tomislav Karamarko.

- Politika je stavljena izvan HAK-a, a naši su odnosi s Vladom svaki dan sve bolji, i nisu uvjetovani stranačkom pripadnošću, kazao je na nedavnoj godišnjoj skupštini HAK-a sadašnji predsjednik Ivo Bikić, nasljednik Antuna Vujića. Na istoj se skupštini, međutim, bivši tajnik Vuković požalio na osipanje HAK-ovog članstva, što je, kazao je tada, »rezultat negativne medijske slike o udruzi«. Naime, trenutačno HAK broji 127.000 članova, dok ih je 2003. godine, primjerice, bilo osam tisuća više. Samo od članarina HAK može zaraditi gotovo 20 milijuna kuna. Lani je udruga imala 90,6 milijuna kuna prihoda, a troškova poslovanja 82,5 milijuna.

B. MRVOŠ PAVIĆ

Istraga o krivotvorenim dozvolama

Policija i dalje istražuje krivotvorene vozačke dozvole na kojima je pečat HAK-a, a koje su se u posljednje vrijeme pojavljivale i u Italiji. Već nekoliko godina pojavljuju se brojne bianco dozvole s područja gotovo svih država bivše Jugoslavije, a nešto je novija pojava međunarodnih vozačkih dozvola koje su krivotvorene. U oba slučaja radi se najvjerojatnije o bianco obrascima koje krivotvoriteljski kanali nabavljaju na policiji za sada nepoznat način. Do pečata HAK-a i nije problem doći budući da je dostupan velikom broju ljudi, a nije ga problem niti krivotvoriti. (D. Ra.)