Glas Istre: 09. 05. 2006.

JADRANKA KOSOR SMATRA DA JE PRESELJENJE TDR-a LEGITIMNA POSLOVNA ODLUKA

Vlada podržava TDR

Sindikalci optužuju dio medija za pristranost i smatraju da se stvara pritisak na pravosuđe, zbog čega je proširena prijava radnika protiv TDR-ovog direktora pravne službe Ronalda Korotaja

ZAGREB - Odluka Tvornice duhana Rovinj da proizvodnju cigareta iz Zagreba preseli u Kanfanar ne predstavlja zloupotrebu monopola niti narušavanje tržišnog natjecanja jer je riječ o restrukturiranju poslovanja, što je legitimna poslovna odluka, navodi se u odgovoru potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor na zastupničko pitanje pravaša Pere Kovačevića. Ustavom, upozorava se u odgovoru, monopol sam po sebi nije zabranjen, »već samo zloupotreba tog položaja«. Kovačević je u svom pitanju istaknuo i da TDR vara državu jer je sporazumni raskid ugovora s 208 radnika iz Zagreba prikazao kao osobno uvjetovan otkaz, čime je teret zbrinjavanja radnika prebačen na državu. No Vlada podsjeća da se radi o radnicima koji nisu iz osobnih razloga mogli prihvatiti preseljenje u novu tvornicu u Kanfanaru.

Međutim, sindikati smatraju da dio medija ciljano, u tekstovima koje je naručila Adris grupa, stvara dojam da su sindikati napustili radnike TDZ-a koji ne žele napustiti tvornicu u Jagićevoj. To je jučer rekao čelnik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević, komentirajući nedavne napise u kojima se navodi da je radnički bunt protiv TDR-a pred krahom. Sindikalci tvrde da ne odustaju od početnih zahtjeva otprije mjesec dana kada su radnici »okupirali« zagrebački pogon tvornice duhana - poništiti nezakonitu pretvorbu i ispitati legalnost preuzimanja TDZ-a od strane TDR-a iz 1998. godine. Kroz tekući tjedan će, tvrde, javnosti iznijeti niz kompromitirajućih dokumenata o švercu cigareta uz blagoslov Uprave TDR-a, na čemu njihov odvjetnički tim užurbano radi. Bitku radnika i TDR-a dodatno je jučer zahuktala i najava u nekim medijima da Adris grupe od radnika potražuje vrtoglave milijunske iznose za štetu prouzročenu 31-dnevnim zauzimanjem tvornice.

- Riječ je o još jednom bezobraznom pokušaju pritiska na pravosuđe. Iako sudski spor još uvijek traje, ovakvim se prijetnjama sudstvu sugerira da presudi u korist TDR-a, izjavio je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković. Zbog toga je jučer proširena kaznena prijava radnika protiv TDR-ovog direktora pravne službe Ronalda Korotaja.

B. ZEKIĆ, D. CIGLENEČKI

TDR ZASAD NE ŽELI OBJAVITI KOLIKU ĆE ODŠTETU ZATRAŽITI OD POBUNJENIH RADNIKA TDZ-a

Grubić: Ustrajat ćemo na pravnom rješenju spora, ma koliko on potrajao

ROVINJ - Glasnogovornik Adris grupe Predrag Grubić jučer nije htio komentirati napise o iznosu odštete koju će u sudskom sporu TDR zatražiti od radnika koji su »okupirali« zagrebački pogon tvornice, jer su, po njemu, oni predmet medijskih špekulacija. Potvrdivši da je poznati odvjetnik Čedo Prodanović dio odvjetničkog tima koji je TDR angažirao u sudskom sporu protiv pobunjenih radnika, Grubić je rekao da će Adris grupa, kako je više puta najavljeno, inzistirati na pravnom rješavanju spora koji je nastao nakon zatvaranja zagrebačkog pogona.

- Nama je razumljiva situacija u kojoj se našlo 30-ak nezadovoljnih radnika, koji nisu prihvatili ponuđene otpremnine niti seljenje u Kanfanar radi rada u novoj tvornici. Ipak, njihovim je djelovanjem nastala šteta za druge zaposlenike i TDR, čega moraju biti svjesni. TDR će ustrajati na pravnom rješenju spora, ma koliko on potrajao, a za sada nećemo izlaziti s iznosom štete, rekao nam je jučer Grubić. U napisima su inače štete varirale od 98 do 270 milijuna kuna.

Glasnogovornik Adris grupe je potvrdio i vijest da je u Kanfanar došlo raditi još šest radnika iz Zagreba, kako bi pomogli u pogonu za pakiranje cigareta. Za njih je osiguran smještaj u Turističkom naselju Villas Rubin te će biti posebno nagrađeni za terenski rad. Radnice su iz grupe onih koji su potpisali ugovor o prestanku radnog odnosa, uz uzimanje stimulativne otpremnine. Oni sada koriste tromjesečni otkazni rok, koji im je poslodavac osigurao za traženje novog posla. Uz 14 radnika koji su u Kanfanaru pomagali prilikom montaže novih strojeva, sada je došlo i šest novih kao pripomoć u proizvodnji.

A. P.