Glas Istre: 09. 05. 2006.

NEKADAŠNJA DOPISNICA BEOGRADSKE POLITIKE IZ OSIJEKA SMATRA DA SE S BIVŠIM HDZ-ovcem HRVATSKA POLITIČKI OBRAČUNAVA

Snežana Berić: Glavašu je trebalo suditi u Haagu

Smiješno je u Hrvatskoj objašnjavati što se događalo za vrijeme rata, izjavila je Snežana Berić koju su pripadnici 1. bojne osječkih branitelja tukli rukama i nogama. Njezino je ime u zahtjevu za skidanje zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu

ZAGREB - Radi se o političkom obračunu s Glavašem, ne pokreće se kazneni postupak protiv njega zbog ubijenih Srba, kazala nam je jučer nekadašnja dopisnica beogradske Politike iz Osijeka čije se ime spominje u zahtjevu Državnog odvjetništva za skidanje zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu. Ratko i Smilja Berić, navodi se u tom zahtjevu, 6. rujna 1991. godine privedeni su u Sekretarijat za narodnu obranu gdje su im prijetili ubojstvom, a nešto kasnije dovedena je i njihova kći Snežana koju su pripadnici 1. bojne osječkih branitelja tukli rukama i nogama.

»Sada imate mene«

- Ovaj se proces trebao voditi u Haagu, smiješno je u Hrvatskoj objašnjavati što se događalo za vrijeme rata, sve je što nam je još željela reći Snežana Berić. Nije htjela govoriti ni o svojem eventualnom svjedočenju u procesu Glavašu.

Inače, prije tri mjeseca tjednik Feral Tribune objavio je opširan intervju s bivšom osječkom dopisnicom Politike u kojem je ona opisala što joj se događalo u gradu na Dravi krajem 1991. godine.

Kad je doznala da su joj privedeni roditelji odlučila je otići do zgrade Sekretarijata jer je, tvrdi, znala da Glavaš traži zapravo nju. No, čim je izašla iz kuće gdje su joj živjeli roditelji, gardisti koji su se tamo našli počeli su je tući nakon čega je odvedena u Sekretarijat. U hodniku ispred Glavaševog ureda ponovno su je navodno tukli, a onda se pojavio i Glavaš kojem je, već okrvavljena, kazala: »Sada imate mene, molim vas pustite moje roditelje« No, Glavaš je Ratku i Smilji Berić koji su također bili u tom hodniku rekao: »Pozdravite se zadnji put s kćerkom«. Nakon toga je Glavaš grubo odgurnuo Snežaninog oca i ponovno se vratio u svoj ured.

Spasio je »intervencijom«

»Prolazilo je vrijeme, a potom se pojavio neki čovjek u civilu i ušao u Glavašev ured. Čula sam ih kako govore, na trenutke vrlo glasno, a onda sam začula Glavaša kako viče: 'Ja ću je ubiti'. Tada su obojica, bijesni, izašli iz ureda. Glavaš je pušio, onako ljut, stao je pored mene. Ustala sam sa stolice i krenula prema onom čovjeku u civilu, ni sama na znajući zašto. Tada me Glavaš snažno ošamario, a onda me onaj u civilu povukao i ja sam krenula za njim«, ispričala je Snežana Berić »Feralu«.

Glavaš je jučer bio ugodno iznenađen njezinom tvrdnjom da se vlasti na ovaj način politički obračunavaju s njim posebno zbog toga što, kaže, Srbe nije ubijao.

- Znam da je Snežana Berić imala neke probleme s vojskom u svojem kvartu Sjenjak i da su je neki vojnici doveli u Sekretarijat. Međutim, tamo se zadržala samo 15 minuta i policija ju je odvela. Nema govora o tome da sam je ošamario već je istina da sam je svojom intervencijom spasio. Mogla bi mi spomenik podići zbog toga, ali ja ne tražim to nego samo da korektno svjedoči na eventualnom procesu protiv mene. I siguran sam da Snežana Berić u mojem prisustvu neće reći da sam je ošamario, kazao nam je Glavaš.

Dražen CIGLENEČKI

Glavaš neće u srijedu govoriti u Saboru

I dok hrvatska javnost sa zanimanjem iščekuje srijedu kada će se na dnevnom redu saborske sjednice naći zahtjev za skidanje Glavaševog imuniteta, glavni akter ovog slučaja možda uopće neće govoriti tom prilikom.

- Odvjetnik mi sugerira da ništa više ne govorim prije pokretanja postupka. Ja se ne slažem s tim, ali još nisam odlučio hoću li sudjelovati u saborskoj raspravi o mojem imunitetu, rekao nam je Glavaš. Danas će o njegovom imunitetu raspravljati mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Šeks o skidanju imuniteta »po savjesti«

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks najavio je jučer da će po svojoj savjesti glasovati o zahtjevu Državnog odvjetništva da Sabor skine zastupnički imunitet Branimiru Glavašu. Potvrdio je da će, bude li otvoren postupak protiv Glavaša i ako bude pozvan, neovisno o obrani ili tužitelju, svjedočiti. (Hina)