Večernji list: 09. 05. 2006.

ICTY Raspravno vijeće presudilo zapovjedniku HVO-a za napad na Stupni Do 1993.

Ivici Rajiću 12 godina zatvora

Ivica Rajić osuđen je jučer u Den Haagu na 12 godina zatvora za zločine počinjene u napadu HVO-a na bošnjačko selo Stupni Do u listopadu 1993. godine u kojem je ubijeno 37 osoba. Raspravno vijeće Haaškog suda uključilo je u kaznu bivšem zapovjedniku HVO-a u Kiseljaku 1130 dana provedenih u pritvoru u Scheveningenu.

Tužiteljstvo je početkom travnja na raspravi o odmjeravanju kazne zatražilo 15 godina zatvora. Rajić (47) priznao je 26. listopada 2005. krivnju za teške povrede Ženevskih konvencija. Sudsko vijeće uzelo je kao otegotnu okolnost činjenicu da su zločini počinjeni nad djecom i starcima. Olakotna okolnost je priznanje krivnje, kajanje za zločine i suradnja s tužiteljstvom.

Na suđenju u slučaju "Prlić i ostali" kao treći svjedok tužiteljstva svjedočio je britanski novinar Edward Sebastian Vuliamy. On je u kolovozu 1992. otišao u Čapljinu. Prilikom susreta s predsjednikom Herceg Bosne Matom Bobanom svjedok se iznenadio izjavama Bobana protiv svojih dotadašnjih saveznika Armije BiH i vlade u Sarajevu. (Go. J.)