Vjesnik: 09. 05. 2006.

Moguće korekcije oko predizbornih koalicija

Šeks: Žalim što Glavaš pokušava svjetla pozornice prebaciti na nekog drugog, konkretno na mene, a ja niti sam ga teretio niti ga držim odgovornim za djela koja mu se stavljaju na teret

ZAGREB - O zahtjevu Državnog odvjetništva da se Branimiru Glavašu skine imunitet glasovat ću u skladu sa svojom savješću, a vrlo vjerojatno ću u saborskoj raspravi govoriti u ime Kluba HDZ-a, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u emisiji Hrvatskog radija »S Markova trga«.

To će biti prvi slučaj da Šeks, otkako je 2003. postao prvi čovjek Sabora, govori na plenarnoj sjednici, a ponovio je i da će se, pokrene li se postupak protiv Glavaša i bude li pozvan za svjedoka, odazvati, bez obzira na to hoće li ga za svjedoka pozvati obrana ili tužitelj.

Na pitanje koji se postupak mora poduzeti ako se zatraži Glavaševo pritvaranje, Šeks je kazao da je dosadašnja praksa bila da o takvom zahtjevu ponovo raspravlja i Mandatno-imunitetno povjerenstvo i Sabor, kao što je slučaj i pri skidanju imuniteta. Istaknuvši da je u Glavaševom slučaju riječ o prvoj optužnici koja se protiv nekog zastupnika podiže radi ratnog zločina, Šeks je rekao da mu cijela situacija osobno teško pada, a Glavaševe tvrdnje da mu je on osobno namjestio politički proces nazvao je »simptomom nečeg teško razumljivog«.

»Žalim što Glavaš pokušava svjetla pozornice prebaciti na nekog drugog, konkretno na mene, a ja niti sam ga teretio niti ga držim odgovornim za djela koja mu se stavljaju na teret. Žalosno je da se Glavaš brani napadima, a način obrane kojim želi spasiti svoju kožu da bi utopio nekog drugog je glup i time neće daleko dogurati«, istaknuo je Šeks.

Na pitanje planira li se izmjena Izbornog zakona, Šeks je iznio stav da ne bi trebalo mijenjati sadašnju podjelu Hrvatske na deset izbornih jedinica, jer bi ona među ostalim značila političku smrt malih stranaka. »Moguće su korekcije glede predizbornih koalicija, primjerice treba li ih zabraniti ili obeshrabriti povećanjem izbornog praga za zajedničke liste, kao i oko mogućnosti uvođenja dopisnoga glasovanja. Budući da nezavisnim listama raste utjecaj, treba propisati jasna pravila igre, kroz Izborni zakon ili Zakon o strankama«, rekao je Šeks. Spomenuo je da je u završnoj fazi zakon o reguliranju rada nedjeljom kojim će se vjerojatno dopustiti nedjeljni rad u turističkoj sezoni i u prosincu. [Marijan Lipovac]