Večernji list: 09. 05. 2006.

OSIJEK 91. Bajićev zahtjev za ukidanje imuniteta Glavašu danas pred Mandatno-imunitetnim povjerenstvom Sabora

Važne podatke Glavaš čuva za istražnog suca

Autor: Mladenka ŠARIĆ

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas će razmotriti zahtjev glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića za ukidanje imuniteta Branimiru Glavašu, kojega se tereti za ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Iako Glavaš tvrdi da je riječ o političkom procesu koji protiv njega vode Ivo Sanader i Vladimir Šeks, većina ostalih stranaka u parlamentu njegov slučaj stavlja u područje pravne države, pa se očekuje da će MIP preporučiti Saboru ukidanje imuniteta.

Najžešći okršaj očekuje se sutra, kad će se Bajićev zahtjev naći u Saboru i kad bi se mogli izravno sučeliti Glavaš i Šeks. No, moguće je da već danima najavljivani sraz i ne bude onoliko žestok koliko se očekuje. Nakon konzultacija s odvjetnikom, naime, nije isključeno da će se Glavaš ograničiti na kratku političku izjavu kojom će poručiti HDZ-u da će njegovu krivnju morati dokazati na sudu te da će u sudskom postupku biti jasno da je riječ o montiranom procesu.

Iako je najavljivao da će u Saboru rušiti inkriminacije iz Bajićeva zahtjeva, Glavaš će od toga odustati ako mu odvjetnik kaže da bi to štetilo njegovoj obrani u postupku koji slijedi. Što se tiče mogućnosti da se suđenje, ako ga bude, prebaci u Zagreb, Glavaš kaže da, što se njega tiče, može biti i u Haagu. Poručuje i da će, ako ga uhite, na čelo osječkoga Gradskog vijeća umjesto njega sjesti Davor Slivka, inače jedan od 40 osnivača HDZ-a, kojemu je te 1989. bilo 25 godina.

Od početka se, inače, nagađa da bi Glavaš mogao biti pritvoren čim ostane bez saborskog imuniteta. No, ustavni stručnjaci tumače da to nije izvedivo bez posebne odluke Sabora, budući da je DORH zatražio ukidanje imuniteta samo zbog pokretanja kaznenog postupka, a ne i za pritvor.