Večernji list: 09. 05. 2006.

SUĐENJE PRATESU Tomislav Miličić trebao bi dati jedan od najjačih dokaznih materijala optužbe

U Münchenu tajno svjedoči djelatnik POA-e

Autor: Zvonimir DESPOT

Na Višem zemaljskom sudu u Münchenu u četvrtak će svjedočiti Tomislav Milčić, djelatnik POA-e, za kojega je iz Zagreba zatraženo tajno svjedočenje.

Njegov bi iskaz na suđenju Krunoslavu Pratesu za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine trebao biti jedan od najjačih dokaznih materijala optužbe. Milčić je, naime, od listopada prošle godine vodio izradu elaborata POA-e o ubojstvima hrvatskih emigranata u vrijeme Jugoslavije, i to na temelju obilne izvorne dokumentacije, koja, kako se čuje, teško tereti bivše šefove Udbe. Njegov bi sadržaj trebao u potpunosti pobiti prošlotjedno svjedočenje Zdravka Mustača, bivšeg šefa savezne Udbe, kojemu je predsjedajući sudskoga vijeća za svjedočenja jasno pokazao kako sumnja u istinitost njegova iskaza. Neizvjesno je pak hoće li uopće do kraja suđenja svjedočiti Josip Perković, koji se razbolio.

Dok je njemački sud za Mustača sastavio 18 pitanja, Perkovića čeka čak 130 pitanja na koja bi trebao odgovoriti, pa bi samo za njegov iskaz sudu bilo potrebno tjedan dana rada. Njemački su tužitelji dali do znanja da bi se mogli i odreći Perkovićeva svjedočenja, ali sudsko je vijeće za njega i te kako zainteresirano, pa na njemu inzistira. Očekuje se da će se suđenje završiti do ljeta, kad bi trebali biti poznati novi potezi njemačkoga državnog odvjetništva.